Híres Székesfehérváriak - Bory Jenõ

2019-01-04 | Értékeink
(Bory Jenõ feleségével - fotó:bory-var.hu) Sorozatunkban olyan Székesfehérváron született, vagy ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltõ emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, valami jelentõset alkottak nálunk:

Bory Jenõ (Székesfehérvár, 1879. november 9.Székesfehérvár, 1959. december 20.) magyar építészmérnök, szobrász- és festõmûvész, egyetemi tanár, 1943 és 1945 között a Magyar Képzõmûvészeti Egyetem rektora. Leghíresebb alkotása a „magyar Tádzs Mahal”-ként emlegetett székesfehérvári Bory-vár. Felesége Komócsin Ilona (1885–1974) festõmûvész volt.

Élete

Székesfehérvárott született 1879. november 9-én. Édesapja géplakatos mester volt, aki hét gyermeket nevelt fel. Bory Jenõ szülõvárosa ösztöndíjasaként végezte egyetemi tanulmányait Budapesten. 1903-ban kapott építészmérnöki oklevelet, majd beiratkozott a Komócsin Ilonával Székely Bertalan tanítványaként ismerkedett meg. A lány ekkor Szeged város ösztöndíjasaként végezte a fõiskolát. Mûvészi pályája alatt portrékat és virágcsendéleteket festett.

1911-tõl 1946-ig a Képzõmûvészeti Fõiskola tanára volt, emellett 1921-1944 között a <a 1943-1945="" a="" az="" el.="" feladatait="" data-cke-saved-href="" href="" is="" iskola="" nyi="" s="" szaki="" szeti="" title="" elsõ"="" tott.="" tt="" tta="">elsõ világháború során katonaként Szarajevóban mûvészeti alkotásokra kapott megbízást, amelyekért a király a Ferenc József rend lovagkeresztjével tüntette ki. 1906-1944 között 185 szobormûvét állította ki fõleg Székesfehérvárott és Budapesten gyûjteményes kiállításain. Több hazai és külföldi elismerést kapott.

1959. december 20-án halt meg otthonában, a Bory-várban. Ott is ravatalozták föl, majd a Csutora temetõben helyezték örök nyugalomra.

A Bory-vár

A híres székesfehérvári Bory-vár Bory Jenõ és felesége közös mûvészi alkotása, melyet saját elgondolásaik és terveik alapján két kezük munkájaként hoztak létre. Ezzel emeltek emléket mûvészi álmaiknak, a munka- és a hitvesi szeretetnek. 1923-tól körülbelül 41 éven át építették a várat, melyet Jenõ szobrai és Ilona festményei díszítenek. A vár építõanyaga beton és vasbeton, hiszen Bory Jenõt – kutatóként és szakemberként – fõleg a beton széles körû alkalmazása foglalkoztatta. A vár kertjében saját szobrait helyezte el, míg a mûteremben felesége festményei mellett más neves mûvészek képei is megtalálhatók. Mûalkotásaik az ország minden pontján fellelhetõk, egyes eredeti gipszmodellek pedig a vár oszlopos udvarának árkádjai alatt találhatók meg. A vár ma is látogatható, a törvényes örökösök tulajdonába tartozik.
 

A Bory-váron kívüli alkotásai ITT találhatók:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bory_Jen%C5%91

Forrás:wikipedia

Megosztás