Ismeri Székesfehérvár belvárosát? Nepomuki Szent János templom

2019-07-30 | Értékeink
(A ciszterci templom fõhomlokzata - forrás:wikipedia - fotó:Lálálá9999) Székesfehérvár belvárosa rengeteg - ismert, vagy kevésbé látogatott - látnivalóval (mûemléképületek, szobrok...) bír. Ezek közül válogattunk, hátha olyan új információt is talál, amit eddig nem tudott róluk.

Nepomuki Szent János templom

 

 

A török kiûzését követõen rögvest megérkeztek Székesfehérvárra a jezsuiták.

 

A mai Szent Imre ferences templom helyén állt elsõ templomuk, a korábbi dzsámi. Fél évszázad elteltével új templom építésébe kezdtek.

 

A fehérvári jezsuiták ma látható impozáns, barokk temploma és kolostora 1742 és 1756 között épült. Mestere ismeretlen, a tervrajzon az 1740-42-es dátum szerepel.

 

A szájhagyományok Johann Michael Gabner nevét õrzik, azonban ezt megcáfolja, hogy a mester az alapkõletétel évében még csupán 3 éves volt.

 

Nagyobb valószínûséggel mondható az épület Martin Witwer karmelita szerzetes tanítványa, Paul Hatzinger mûvének. A rendházat 1742-ben kezdték el építeni, a templom alapkövét 1745-ben tették le.

 

A befejezéshez azonban még egy évtizedet várni kellett, eközben elkészült külsõ és belsõ festése, gazdag berendezése. Az ünnepélyes felszentelés 1756-ban történt meg.

 

1773-ban a jezsuita rend feloszlott, a pálosok kapták meg, akiknek 1786-ban II. Józsefáltal történt feloszlatása után rövid ideig üresen állt, majd a belvárosi német polgárok temploma lett.

 

1813-ban a ciszterci rend kapta meg és 137 éven át õk miséztek falai között, míg 1950-ben fel nem oszlatták õket.

 

A rendszerváltást követõen ismét az övék lett a templom és a rendház és õk mûködtetik az 1994-ben visszakapott Ciszterci Szent István Gimnáziumot is. 1948 óta plébániatemplom.

 

 

Közismertebb neve: ciszterci templom

 

 

A rendházban jelenleg a Fejér Megyei Szent István Múzeum üzemel.    (forrás:wikipedia)

 

 

 

 

 

(A ciszterci templom harangja a II. világháborús emlékmûbe építve – forrás: wikipedia, fotó:Magnus Manske)

 

 

Megosztás