Márvány szökõkútja is volt, de mást is érdemes tudni róla: Kégl-kastély

2019-01-15 | Értékeink
(Forrás:wikipedia, Fotó:CivertanS) Székesfehérvár rengeteg - ismert, vagy kevésbé látogatott - látnivalóval (mûemléképületek, szobrok...) bír. Ezek közül választottunk, hátha felfedeznek olyanokat, vagy bármelyikrõl olyan új információt, melyet érdekesnek tartanak.

Kégl György földbirtokos, országgyûlési képviselõ 1878-ban Csalapusztán építtette fel Hauszmann Alajos tervei alapján neoreneszánsz családi kastélyát.

A kastély története
 

A Kégl-család elsõ ismert õse Kégl Mihály pozsonyi gyógyszerész volt, aki 1623-ban kapott nemesi oklevelet. A család a XVIII. századig városi nemesként élt Pozsonyban. Uradalmi bérlõként kerültek a Dunántúlra. A vagyon megalapozója Kégl György országgyûlési képviselõ volt, aki jelentõs szerepet játszott a Fejér vármegyei közéletben, a megyei közkórház alapításához is jelentõs összeggel járult hozzá (az õ nevére is utalva lett a kórház neve Szent György Kórház).

Csalapuszta területét Kégl György nádasdi és fogarasföldi Nádasdy Júlia grófnõtõl vette 1873-ban, 390 ezer forintért. A kastély 1876 és 1878 között Hauszmann Alajos tervei szerint, neoreneszánsz stílusban épült. A kastély körül kialakított park belesimult a Velencei-hegység nyugati oldalának festõi környezetébe. A parkban halastavat és kápolnát is létesítettek, a kastély fõhomlokzata elõtt márvány szökõkút állt, ennek medencéje még látható.

A kastély pusztulása

 

Egykor kiterjedt parkjának nagy részét kipusztították. 1945 után mezõgazdasági célokra használták az épületet. A kastély körüli épületekben agrártörténeti szakgyûjtemény található.

A kastély magántulajdonban van. Nem látogatható.

Forrás:wikipedia

Kégl-kastély (angol)parkja (13234. számú mûemlék).jpg

Forrás:wikipedia, fotó: Rose-crafts

 

 

Megosztás