Sokak kedvence a belvárosban: Mujkó szobra - és amit tudni érdemes róla

2019-07-09 | Értékeink
(Mujkó, Mátyás bolondja a levegõben "egyensúlyoz" - fotó:wikipedia, Tony Bowden) Székesfehérvár belvárosa rengeteg - ismert, vagy kevésbé látogatott - látnivalóval (mûemléképületek, szobrok...) bír. Ezek közül választottunk párat, hogy foglalkozzunk velük néhány alkalommal, hátha felfedeznek olyanokat, vagy bármelyikrõl olyan új információt, melyet érdekesnek tartanak.

2007. májusában került elhelyezésre Mujkó, az udvari bolond szobra a székesfehérvári Kossuth utca – Vasvári Pál utca keresztezõdésében.

 

Az alkotást Kocsis Balázs szobrászmûvész és Molnár László ötvösmûvész a Kortárs Mûvészeti Fesztiválra készítette, saját költségen.

 

Kocsis Balázsban régen megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan szobrot készítsen, amely a levegõben lóg.

 

Mátyás bolondja, Mujkó figuráját formálták meg végül ily módon, mivel egy udvari bolond ülhet egy kötélen az emberek feje felett.

 

A szobor apró részleteit az ötvösmunka kiválósága emelte ki.

 

Az alkotás azonnal belopta magát a fehérváriak szívébe.

 

A város nem tervezett ekkor szoborvásárlás kapcsán költséget, így sokáig kétséges volt, hogy Mujkó maradhat-e, vagyis elõször „illegálisan” lógott a levegõben.

 

Végül a város közgyûlésének 347/2007 (IX. 20.) számú határozata alapján a város megvásárolta a szobrot, így Mujkó – szerencsére – maradt.     (forrás:wikipedia)

 

 

 

 

 

A történet – némileg – hasonlít Kati néni szobráéhoz, "aki"szintén a fehérváriak, és minden ide látogató, arra járó kedvence…

 

 

Megosztás