Székesfehérvár nevezetességei: Szent István lovasszobra - nagy vita volt elhelyezésérõl...

2019-07-24 | Értékeink
(forrás:wikipedia-hofez) Szent István királyunk lovasszobra a mai Szent István téren áll (korábban Megyeház tér). A tér Székesfehérvár belvárosában van, a karmelita templom mellett. Helyén a karmeliták kertje húzódott.
A másfélszeres életnagyságú bronz szobor fekete svéd gránitlemezekkel burkolt talapzaton áll.
 
Avatása 1938. augusztus 18-án volt.
 
Elhelyezését nagy hírlapi vita elõzte meg. Több helyszín is felvetõdött, úgymint a Romkert bástyája, a Városház elõtti tér és a Zichy-liget.
 
A szobor kulisszapróbái egyiket sem mutatták megfelelõnek.
 
Végül Marosi Arnold múzeumigazgató javaslatára a Megyeház tér (ma Szent István tér) mellett döntöttek, ahol ekkor még Kallós Ede huszárszobra állt.
 
A város a Szent István Év emlékeként a szobor bronz, kicsinyített mását, amit szintén Sidló készített, 1939-ben a kormányzónak ajándékozta.
 
A szobor népszerûségét mutatja, hogy Herenden porcelán példányok készültek belõle.

Talapzata az 1970 körüli restauráláskor politikai okokból „István király” feliratot kapott, ezt 1988-ban változtatták vissza az eredeti „Szent István”-ra.

(Magony Imre székesfehérvári szoborkatalógusának 2004-es kiadása alapján.)

Az alkotás jelzései:


Sidló 1938 (szembõl nézve a bronz talapzat rész jobb oldalán)

Öntötte Szili István utóda Budapest (szembõl nézve a bronz talapzat rész bal oldalán).

Szili István bronzöntõ 1936-os halálát követõen a kõbányai öntödében készült szobrokat sághi Horváth István bronzöntõ mester öntötte, aki az elhunyt feleségének, s egyben örökösének kérésére vezette az öntödét 1942-ig. (forrás: Sághi Horváth István bronzöntõ és cizellõr mester leányának válaszlevele) /forrás:www.kozterkep.hu/

 
 
Sidló Ferencrõl, a szobor alkotójáról:
 
 
 
 

 
Megosztás