Válogatás a székesfehérvári Belváros látnivalóiból: az Árpád fürdõ anno...

2019-05-28 | Értékeink
Székesfehérvár belvárosa rengeteg - ismert, vagy kevésbé látogatott - látnivalóval (mûemléképületek, szobrok...) bír. Ezek közül választottunk párat, hogy foglalkozzunk velük néhány alkalommal, hátha felfedeznek olyanokat, vagy bármelyikrõl olyan új információt, melyet érdekesnek tartanak.
Árpád fürdõ
 

A kevés székesfehérvári szecessziós épületek egyike a Kossuth utcában található Árpád fürdõ.

 

A hozzá kapcsolódó szállodarész a Várkörútra nézett.

 

Hübner Jenõ tervei szerint épült fürdõ 1905december 31-én nyitotta meg kapuit, Fehérvár legmodernebb, gyógyászati céllal épült intézményeként.

 

A hamarosan népszerûvé vált fürdõt a Székesfehérvári Kereskedelmi Bank Rt. üzemeltette.

 

A fürdõt az 1920-as évek elején alakították át. Ekkor kisebb melléképületek, valamint szálloda (50 szoba), színház és étterem épült hozzá, amelyeket 1922. november 15-én nyitottak meg.

 

1926-ban, a Várkörút rendezésekor alakították ki a fürdõ kerthelyiségét és a nyári mozit, amely szintén a forgalom növekedését célozta.

 

Ezt követõen kezdeményezték az Árpád fürdõ gyógyfürdõvé nyilvánítását.Blaha Lujza, a neves énekes-színésznõ kedvenc gyógyfürdõje volt az Árpád fürdõ; az 1920-as években több alkalommal is gyógykezeltette magát Székesfehérváron.

 

A harmincas évek elején a fõváros kivételével összesen hét olyan hely volt az országban, ahol ásványvízüzem és gyógyfürdõ mûködött.

 

Ezek közül Balf, Parád, Eger és Szolnok csak nyári mûködésû volt, s csak Parád és Balf palackozott ásványvizet.

 

Egész évben mûködõ gyógyfürdõ két helyen volt ekkor MagyarországonBalatonfüreden és Székesfehérváron.

 

A város természetes savas gyógyforrásai szénsavas fürdõket biztosítottak.

 

A gyógyszálló szolgáltatásai közé tartoztak a sós és fenyõfürdõk, a természetes lápfürdõk, az iszappakolások, a vas tartalmú termálfürdõk, a kádfürdõk és hidegvíz kúrák.

 

A szállóhoz sétány, kert, télikert és kávéház is tartozott.   (forrás:wikipedia)

 

 

 

Régen:

 

(fotó:egykor.hu)

 

 

Megosztás