Fontos felmérésen vannak túl a Comenius diákjai

2019-05-16 | Fiatalok
Fontos felmérésen van túl az ország minden két tanítási nyelvû iskolájának 6. és 8. évfolyamos diákja. A célnyelvi felmérés a Comenius diákjait is érintette – beszélgetniük kellett Serena Williamsrõl, valamint a divatról, sõt, egy barátjukat levélben meg kellett hívniuk a nyári szünetre. Akárcsak egy alapfokú angol nyelvvizsgán.

A köznevelési törvény rendelkezései szerint a két tanítási nyelvû iskolákban is szükséges célnyelvi felmérést végezni. Erre a fontos feladatra került sor 2019. május 15-én délelõtt az érintett intézményekben. Vagyis minden két tannyelvû iskola 6. és 8. évfolyamos diákja mostanra túl van a vizsgán. Így a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvû Iskolában is ma izzasztotta meg diákjainkat a hármas feladat, melynek erõssége B1 szintre van beállítva – amely megegyezik az alapfokú nyelvvizsga szintjével.

A felmérésen hallott és olvasott szövegértés, valamint szövegalkotás tartozott a feladatok közé – mondta el Witzl Balázs, a Comenius igazgatóhelyettese. Mindegyik etap 30 perces volt, melyekben két-két feladatot kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A hallott szövegértésnél Serena Williamsrõl kellett beszélniük, a szövegalkotásnál angol barátot hívtak meg levélben a nyári szünidõre, de volt a feladatok között olyan is, ami igencsak ismerõs lehet a diákoknak a mindennapokból:egy internetes beszélgetéshez kellett hozzászólniuk az öltözködés, divat témakörében.

A felmérés napján középfokú komplex nyelvvizsgával rendelkezõk felmentést kaphattak a felmérés alól. A Comeniusban azonban mindenki megírta a tesztet – a betegek kivételével -, ugyanakkor áprilisban, az érintett harmincnyolc tanulóból tizennégy Comeniusosdiák sikeres nyelvvizsgát tett, csak õk eddig még nem kapták kézhez az oklevelüket. – A tanév végén pedig további tíz diákunk megy nyelvvizsgázni – tette hozzá az igazgatóhelyettes, aki az elõzõ év tapasztalatai alapján idén is 90 százalékos eredményre számít a székesfehérvári iskolában. – Ez az évfolyam átlaga, ugyanis 80 és 100 százalék közötti eredmények szoktak születni iskolánkban.

 

A Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvû Iskola közleménye

 

Megosztás