Elõzzük meg a szabadtéri tüzeket!

2019-02-22 | Hasznos infók
(fotó: Katasztrófavédelem) Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe idõjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tûz.

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. A meteorológiai elõrejelzések szerint az átmeneti lehûlés után újabb felmelegedés kezdõdik, ezért a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy tájékozódjon a szabadtéri tûzgyújtás szabályairól.
 

Az elmúlt két hétben harminc szabadtéri tûzesethez riasztották a tûzoltókat Fejér megyében. Az országban már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésének, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén.
 

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetõség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen idõintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tûzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tûzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.
 

A károk akkor elõzhetõek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tûzgyújtás és a tûzmegelõzés alapvetõ szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így elõzetesen engedélyeztetni kell a tûzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.
 

A szabadtéri tûzgyújtás feltételeit az Országos Tûzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérõ vagy hatósági engedély hiányában végzett tûzgyújtási tevékenység tûzvédelmi bírságot von maga után!
 

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelõ mennyiségû oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tûz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható idõjárásról, mert a szél kedvez a tûz gyors továbbterjedésének.
 

Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot – tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tûzoltó fõhadnagy Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivõ

Megosztás