Hófúvások és csúszós utak nehezítik a közlekedést

2019-01-25 | Hasznos infók
(Fotó:police.hu) A Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság lassabb haladásra, nagyobb követési távolság betartására és fokozott figyelemre kéri a jármûvel közlekedõket.

Az elmúlt napokban a megváltozott idõjárási viszonyok miatt Fejér megye közútjain több közlekedési balest is történt, ezért fontos, hogy az útviszonyoknak megfelelõ sebességgel, körültekintõen, óvatosan közlekedjenek.
 

A téli gumik használatát ugyan nem írja elõ jogszabály, azonban ilyenkor nyári gumikkal közlekedni kiemelten kockázatos. Nem csupán a futófelületen lévõ barázdák mélysége mérvadó, hanem az anyag viszkozitása is meghatározza a tapadás mértékét.
 

Az egyenetlen felületû utakon könnyebben megcsúszhat a jármû, de az emelkedõk és a lejtõk is megfontolt vezetési stílust igényelnek. A felüljárókon történõ közlekedésnél is számolni kell a csúszásveszéllyel.
 

Az elsõbbségadási kötelezettség betartása ilyenkor a megszokottnál is hangsúlyosabb, mivel a védett utakon közlekedõk még vészfékezéssel se tudnak elkerülni egy esetleges balesetet. Csúszós útfelületen a kikerülõ manõverek is nagy eséllyel sikertelenül végzõdnek.
 

Vezetés közben célszerû a kormányt két kézzel fogni a könnyebb manõverezés érdekében, ha lehetséges, kerüljék a hirtelen fékezést és irányváltoztatást!
 

Ha útra kelünk, tanácsos induláskor a gépjármûvet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenõrizni, és hóláncot, illetve hólapátot vinni. Tanácsos némi ételrõl és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történõ elakadáskor ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve!
 

Havas, csúszós úton közlekedve számoljunk nagyobb utazási idõvel, tervezzük meg elõre az útvonalat, kísérjük figyelemmel az aktuális közlekedési híreket és információkat!

 

… hogy mindenki hazaérjen!

Megosztás