Kórházi látogatási tilalom Fejér megyében

2019-01-17 | Hasznos infók
(Fotó:wikipedia) A kórházban ápolt betegek védelme érdekében, 2019. január 18-tól kórházi látogatási tilalom elrendelésére hívta fel a megye valamennyi fekvõbeteg ellátást nyújtó intézményét, minden osztályra kiterjedõen a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztálya.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert az influenza-figyelõszolgálat adatai szerint a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány a megye illetékességi területén jelentõsen meghaladta a járványos küszöbértéket, és a megye illetékességi területérõl beküldött légúti mintákból influenza vírus is kimutatásra került.

Az influenza figyelõszolgálatban résztvevõ orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. január 7–13. között (2019 2. hetében), Fejér megye területén 1796 beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel. Ez 53,4 % -kal több a három munkanapból álló elõzõ hetinél. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 431,5 %ooo volt. A 2. héten két járási népegészségügyi illetékességi területrõl influenzaszerû megbetegedések további emelkedését jelentették. Egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén a járványos küszöbérték három és félszerese, itt az influenza aktivitás a magas tartományban van; egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén a járványos küszöbérték több mint háromszorosa.

A legtöbb influenzaszerû megbetegedést továbbra is a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén regisztráltak. Itt a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány 529,0 %ooo (az elõzõ héthez képest 63,6 %-os emelkedés). Ezt követi a Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Fõosztály Népegészségügyi Osztály illetékességi területe 486,4 %ooo-el (az elõzõ héthez képest 52,5 %-os növekedés). A Móri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén pedig 89,1 %ooo (elõzõ héthez képest 6,7 %-os) a csökkenés.

A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 6 hétben – a három munkanapból álló 2019. 1. hét kivételével – folyamatos emelkedést mutatott, és a megbetegedési arány két járási népegészségügyi osztály és a megye illetékességi területén jelentõsen meghaladta a járványos küszöbértéket.

A megyére vonatkoztatva a 2. héten elérte a járványos küszöbérték közel háromszorosát. Az influenza aktivitása továbbra is a mérsékelt tartományban van, közelítve a magas tartományhoz.

Az influenzaszerû tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a gyermekek és a fiatal felnõttek körében emelkedést, a középkorúaknál csökkenést, az idõsek körében azonos értéket mutat az elõzõ hetihez képest. Az orvoshoz forduló betegek 19,1 %-a a 0-14 éves; 46,1 %-a a 15-34 éves; 24,7 %-a a 35-59 éves és 10,1 %-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. A betegek több mint egyharmadát a fiatal felnõttek körébõl jelentették. Influenzaszerû megbetegedések közösségi halmozódásáról továbbra sem érkezett jelentés.

E jelentés megírásáig, 2018. 40. hetétõl megyénkbõl influenza-gyanús betegek körébõl megvizsgált légúti vizsgálati anyagból 1 influenza A(H3N2) vírus és 2 légúti óriássejtes vírus okozta fertõzést igazoltak. Az idei szezonban Magyarországon 25 fõnél influenza A [7 influenza A(H1N1)pdm09, 14 influenza A(H3N2), 4 A(NT)] vírust, nyolc esetben légúti óriássejtes vírust, négy betegnél pedig adenovírust azonosítottak.

 

(Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztálya)

Megosztás