Nyáron is életeket mentett a szén-monoxid-érzékelõ Fehérváron

2019-06-28 | Hasznos infók
Az elmúlt napokban kétszer is szén-monoxid-érzékelõ riasztása miatt hívták ki a székesfehérvári hivatásos tûzoltókat a megyeszékhelyen. Mindkét lakásban a meleg vizet biztosító készülék mûködése közben áramlott vissza a mérgezõ gáz a lakótérbe. A szén-monoxid-érzékelõk idõben figyelmeztették a lakókat a veszélyre, így senkinek sem esett baja.

Egy öreghegyi családi házba a szén-monoxid-érzékelõ sípolására ért haza a tulajdonos gyermekével június 26-án este. A pincében a vízmelegítõnél jelzett a berendezés. A lakók kinyitották az ablakokat, a gázt elzárták és a 112-es egységes segélyhívón kértek segítséget. A tûzoltók mérései igazolták a mérgezõ gáz jelenlétét.

A Móricz Zsigmond utcában egy szuterénlakás fürdõszobájában is jelzett a szén-monoxid-érzékelõ június 27-én délben Székesfehérváron. Egy édesanya éppen fürdõvizet engedett a kisbabájának, amikor sípolni kezdett a készülék. A tûzoltók a meleg vizet is biztosító, nyílt égésterû kombi gázkazán újra indítása után emelkedõ szén-monoxid-koncentrációt mértek. A katasztrófavédelem mindkét esethez a gázszolgáltatót is értesítette.

Sokan tévesen a fûtési szezonnal hozzák kapcsolatba a szén-monoxid kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. A mérgezéssel járó esetek fele a fürdõszobában történik. Az otthoni fürdõk és zuhanyzók általában kis méretû helyiségek, ezért kevés bennük a levegõ is. A nyílt égésterû vízmelegítõk, kazánok, cirkók, bojlerek mûködés közben elhasználják a fürdõszoba levegõjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs semmilyen szellõzés a helyiségben, az életével játszik. A víz melegítése során mérgezõ gáz is keletkezik, ha nem biztosított a levegõ cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet teremt, magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelõ nélkül észrevenni.

A nyári hõségben a kémények huzathatása megszûnhet, akár a visszájára is fordulhat, ezért fontos, hogy minden olyan háztartásban, ahol nyílt égésterû, gázüzemû fûtõberendezés mûködik, legyen szén-monoxid-érzékelõ.

Ezen a linken érhetõ el az érzékelõk pozitív és negatív listája.

Fentiekrõl Szabó-Bisztricz Anett tûzoltó fõhadnagy Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivõ tájékoztatott.

Megosztás