Speedmarathon - 24 órás sebességmérõ akció jön, várják a helyszínjavaslatokat

2019-03-19 | Hasznos infók
(Fotó:police.hu) A rendõrség várja az állampolgárok javaslatait az idei ellenõrzési helyekre, ahol az egész Európát érintõ kampányhoz kapcsolódva 2019. április 3-tól egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedõk sebességét.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendõrség 24 órás összeurópai sebességellenõrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendõrség által a 24 órás Speedmarathon alatt ellenõrzött jármûvezetõk 95%-a az elõírásoknak megfelelõen választotta meg haladási sebességét.
 

A Speedmarathon ötletét nyolc évvel ezelõtt a német Észak-Rajna-Vestfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenõrzést szeretnének.

A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan az elmúlt évekhez ebben az évben is valamennyi TISPOL-tagállam alkalmazza.
 

Az ellenõrzés ideje alatt, 2019. április 3-án 6 órától 2019. április 4-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra idõtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenõrzési Pont használatban lesz.


Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendõrség az ellenõrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett idõszakban hol kerüljön sor sebességellenõrzésre.

Az állampolgárok javaslatait az illetékes rendõr-fõkapitányságok 2019. március 19-e 14.00 órától március 25-e 12.00 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják:

Fejér megye   speedmarathon@fejer.police.hu

 

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a megyei rendõr-fõkapitányságok 2019. április 1-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és idõpontokat, amelyrõl az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja.
 

Az ellenõrzés elsõdleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendõrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.
 

A túlzott és/vagy nem megfelelõ sebesség az egyik legnagyobb tényezõje a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendõrség fellép azokkal a jármûvezetõkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevõje annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Megosztás