A Belváros egy újabb része vált méltó közösségi térré

2019-03-09 | Helyi közélet
(Fotó:OKK Fehérvár) Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa, hiszen végéhez közeledik a II. János Pál pápa tér felújítása. Gyönyörû egybefüggõ térköves kialakítás készült a téren és a Szent István-székesegyház oldalában, ahol az egykori sírokat, falakat is jelzi a kövezet. A terület teljes megújulása 2022-re várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér a Bazilika belsõ felújítását követõen készül majd el.

Az Arany János utca felújítása a II. János Pál pápa térrel válik teljessé, hiszen ezt a területet a Szent István-székesegyház külsõ felújítása, valamint a belsõ felújítás megkezdése miatt késõbbre idõzítették a szakemberek. Most azonban már az utolsó simításokat végzi a kivitelezõ, melynek eredményeként hamarosan újabb közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár.

A burkolat építése a teljes közmûcserét, és a lehetõ legrészletesebb régészeti feltárást követõen kezdõdött. A Belvárosban zajló felújítási program újabb állomása ez, amelynek eredményeként az egykori négykaréjos templom alaprajza, valamint a feltárt középkori sírok helye is kõvel kirakott mintázattal bemutathatóvá vált a II. János Pál pápa téren, valamint a Bazilika oldalában kialakított sétálórészen, amely a lépcsõkön keresztül levezet egészen a Hõsök terére.

A fejlesztés befejezése elõtt tartott bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy gyönyörû és a hely szelleméhez méltó kialakítás készült, hiszen ez a tér a magyar nemzet történelmének is az egyik legfontosabb helyszíne.

A területre még ládákban virágok és cserjék is kerülnek, valamint tájékoztató táblákat is terveznek a szakemberek, amelyek az egykori bazilikáról és az ásatások eredményeirõl számolnak be. Ezt követõen teljesen bejárható lesz már a tér és környéke. A teljes 3500 négyzetméteres terület felújításának befejezése azonban csak 2022-ben várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér egyelõre munkaterület, a Szent István-székesegyház belsõ felújítását követõen készül majd el, illetve a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása során feliratok, utcabútorok kerülnek elhelyezésre.

A Belváros-felújítási program következõ állomása a Bartók Béla tér megújítása, közösségi térré alakítása lesz.

OKK Fehérvár

Megosztás