Elfogadták a város 2019. évi költségvetését

2019-02-15 | Helyi közélet
Nagy többséggel – 17 igen, 2 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett – megszavazta Székesfehérvár 2019. évi költségvetését a város Közgyûlése. A csaknem 66 és félmilliárd fõösszegû büdzsérõl sajtónyilatkozatban számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Stabilitást, biztonságot és nagymértékû fejlesztéseket tesz lehetõvé Székesfehérvár 2019. évi költségvetése. A város mûködését alapjaiban meghatározó rendeletet mértéktartó, korrekt vita során fogadta el a Közgyûlés.

„Mindig nagyon fontos alkalom a költségvetés tárgyalása, hiszen gyakorlatilag minden ezzel függ össze a városban, tekintve a finanszírozást és a kapcsolódó jogi döntéseket.  Nem véletlen, hogy mindig nagy érdeklõdésre számot tartó, hosszas vitát eredményezõ közgyûlési tárgyalás zajlik, így történt ez ma is. Szeretném megköszönni a képviselõtársaimnak, hogy a vita alapvetõen a városról szólt, és nagy többséggel, 17 igen szavazattal fogadtuk el a stabil mûködést eredményezõ költségvetést.” – hangsúlyozta sajtónyilatkozatában Székesfehérvár polgármestere.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: a 66,4 milliárd fõösszegû büdzsé 25,1 milliárdos saját bevételt tartalmaz, amely a város gazdaságtörténetét tekintve rekordmértékû, csaknem 20 milliárdos iparûzési adóból és további helyi adókból származik. Üzemeltetési feladatokra, intézményfenntartásra, az önkormányzati hatáskörû alapszolgáltatásokra csaknem 30 milliárd forintot fordít idén a város. Több mint 33 milliárd forintot meghaladó mértékû fejlesztésekre kerül sor idén, melynek – mint a közgyûlési vitában is elhangzott – csak kevesebb, mint 10 %-a az uniós forrás, döntõ többsége az állami támogatás, a városi önrész mellett.

„Fontos elmondanunk, hogy a költségvetés abból a pénzbõl tud gazdálkodni, amit a helyi gazdaság szereplõi a fehérváriak munkájának köszönhetõen biztosítanak a városnak. Ez az eredmény lehetõvé teszi, hogy a magánszemélyeknek idén sem kell helyi adót fizetniük. Ugyanakkor a költségvetés nagyarányú forrásokat tartalmaz a béremelésekre az önkormányzati intézményhálózatban dolgozók és az önkormányzati tulajdonú cégek munkatársai számára.” – tette hozzá a polgármester.

Elmondta továbbá, hogy a 2019. évi büdzsé végrehajtása máris elkezdõdött. Szintén a mai közgyûlés döntött a Vásárhelyi út felújításához kapcsolódó közbeszerzés kiírásáról és az Árpád-ház Program keretében megvalósuló, Nemzeti Emlékhely – Sétaút szabadtéri elemeinek kivitelezésérõl. Ugyancsak kiválasztották a Palotai út parkolóház tanulmánytervei közül azt, melynek alapján az engedélyes tervek elkészülnek.

OKK Fehérvár

Megosztás