Emléket állítanak a kétszáz éves fehérvári színjátszásnak

2019-03-09 | Helyi közélet
A Pelikán Udvar kapujának és bejárójának teljes felújításával állítanak emléket a kétszáz éves székesfehérvári színjátszásnak, a közadakozásból elvégzendõ munkálatokkal tavasszal végeznek.

A témában tartott pénteki sajtótájékoztatón Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy "a Pelikán bejáratának rendbetétele nemcsak fehérvári ügy, a magyar nyelvû színjátszás ügye is". Emlékeztetett arra, hogy Fehérvár az országban másodikként, a korban egyedülálló módon felvállalta a magyar nyelvû színjátszás ügyét, s ehhez közadakozásból színészeket szerzõdtettek.

    Az igazgató szerint ezért Székesfehérvárnak komoly jelentõsége van a magyar színháztörténetben, az egykori Pelikán Vendégfogadó ma is álló épülete pedig színháztörténeti ereklye. Utóbbi nem kapja meg azt az odafigyelést, amit megérdemelne, ezt pótolják most a mai színházpártolókat megszólítva – tette hozzá.

    Szikora János elmondta, hogy sokan csatlakoztak tavalyi felhívásukhoz, jelenleg 206 pártolója van az ügynek, akik 3-5-10 ezer forintos pártolójegyek megvételével támogatták a kezdeményezést.

    A díszes fakapu már készül, mint ahogy az a három szobor is, amelyek a bejáró mennyezetén elhelyezendõ hintában kapnak helyet. A három emberalak a színházban egykor színészként megforduló Petõfi Sándort, Déryné Széppataki Rózát és a több színdarabjának õsbemutatóját a városba elvivõ Kisfaludy Károlyt mintázza.

    A bejáró bal oldalára a Paradicsomot ábrázoló freskót festenek, a jobb oldalon két falfülkét alakítanak ki, ezekben a támogatók nevei, illetve a helyszín fontosságát kiemelõ írás lesz olvasható.

    Révész László a felújítást és a gyûjtést magára vállaló ARTeatrum Alapítvány alapítója elmondta, hogy 2012 óta támogatják a színházat, de legújabb projektjük, a Pelikán Udvar kapujának felújítása az egyik legkiemelkedõbb vállalásuk. Idõszerûnek nevezte a munkát, mert a Vörösmarty Színház kamaraszínháza megérdemli a méltóbb környezetet.

    Ráczné Kálmán Anikó a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatója 100 ezer forintnyi adományt adott át a színházigazgatónak. Jelezte: a tantestület, a diákság és a szülõi közösség fontosnak tartja a színházat, ezért nem volt kérdés, hogy az intézmény jótékonysági báljának bevételébõl ezt a kezdeményezést is támogassák.

    A székesfehérvári, magyar nyelvû színjátszás 1818-ban indult el. Ekkor polgári közadakozásból öt évre szerzõdtettek színészeket, akik fizetést, lakhatást kaptak a Pelikán Vendégfogadóban. A fogadó nagytermének átalakításával színi elõadásokat tartottak rendszeresen, ez volt a város elsõ kõszínháza hosszú évtizedekig.

    Az ódon falak között lépett fel színészként Laborfalvi Róza, Déryné Széppataki Róza, Jászai Mari és Petõfi Sándor is. Kisfaludy Károly pedig fiatal íróként számos darabjának õsbemutatóját tartotta a városban.

-MTI-

Megosztás