Folytatódnak az út- és parkolóépítések

2019-02-21 | Helyi közélet
(Fotó:OKK Fehérvár) Közeledik a tavasz, hamarosan folytatódnak az út- és parkolófelújítások, illetve -építések. A város öt pontján adtak ma át munkaterületeket a kivitelezõknek: a Béla úton, a Királysoron, a Cserepes közben, a Kelemen Béla és a Jankovich Ferenc utcában.

A Béla úton folytatják a vízelvezetés problémáinak a megoldását: az 57. számnál átépítik a kapubejárót, felújítják az átereszt. Östör Annamária önkormányzati képviselõ elmondta, hogy a beruházás az itt lakóknak azért fontos, mert a járda és a csapadékcsatorna rendbehozatalával a csapadékelvezetés újabb kihívásokat jelent, amit átereszek megépítésével oldanak meg. Kérik a lakókat, hogy az árkokat házaik elõtt a vízelfolyás biztosításának érdekében tisztítsák ki.

Parkolókat újítanak fel a Királysor 41-45. számú épületeknél a Városgondnokság ÚT 2017-19. programjának keretében, a két társasház között: megújul a burkolat, a szegélyek, valamint kicserélik az aknák fedlapjait is. A területen korábban voltak fák, de a megfelelõ védelem hiányában kipusztultak; egy fát most is ki kell vágni – azonban a felújítással négyet ültetnek a parkoló területén. A munkálatokat az idõjárás függvényében március második felében kezdik el. Dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselõ azt mondta, hogy Vízivárosban a királysori negyed egyik legrosszabb állapotban lévõ területe fog megújulni, mintegy 30 millió forintból. A képviselõ a lakók türelmét kérte a felújítás idejére, amikor a parkolót el kell hagyniuk a személygépkocsiknak – használhatják például a volt Fûtõerõmû területén kialakított új parkolókat. Ezt követi majd az összes négyemeletes járdáinak a felújítása, helyreállítják az 59. számú ház elõtt teljesen megdõlt támfalat is, valamint 100 milliós központi forrásból elkezdõdik idén az iskolaudvar felújításának az elsõ üteme, ami magában foglalja a Budai út 94. elõtti belsõ járda felújítását is. 2019-ben összesen 160 millió forint értékben mennek végbe beruházások a városrészben.

17 új parkolóhely épül a Cserepes köz 2. szám mellett, a salakos futballpálya helyére. A parkolók kialakítása mellett bõvítik a közvilágítási hálózatot is, és megszépül a környezet – összesen 22 millió forint értékben, szintén az ÚT 2017-19 program keretében. Farkas László önkormányzati képviselõ elmondta, hogy a lakosság körében felmért igények alapján kezdeményezték a beruházást, ami nagymértékben javít majd az igények kielégítését illetõen. A sportpályát a ’90-es évek elején alakították ki az itt élõk, a sorsáról a közös képviselõ lakossági kérdõíve alapján hoztak döntést. A parkolóépítést követõen a városrészben megújulnak a járdák a Sütõ, a Sziget és a Jancsár utcában. A kivitelezés a tavasz folyamán indul el, és várhatóan nem érinti a személygépkocsis közlekedést.

Megújul az aszfaltburkolat Palotaváros több parkolójában is. A Kelemen Béla utca 14-18. és 26-30. szám elõtti parkolók esetében szegélyépítésre és szegélykorrekcióra kerül sor, a felújítás során szintre emelik és kicserélik az aknafedlapokat, feszültségmentesítik a betonburkolatot, valamint burkolati jeleket festenek fel. A Jankovich utca 20-26. számú társasházak elõtti parkoló esetében ugyanezeket a munkákat végzi majd el a kivitelezõ – számolt be Viza Attila, a körzet önkormányzati képviselõje –, azonban a hiányos szegélyezés miatt itt járdafelújításra is számíthatnak az itt élõk. Lakossági kezdeményezésre, a könnyebb megközelíthetõség érdekében a Jankovich utcai parkolóban új helyre kerülnek majd a hulladékgyûjtõk is. A körzetben elvégzendõ, közel ötvenmillió forint értékû munkákat a Mantrao Building Kft. végzi majd a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programjának keretében.

OKK Fehérvár

Megosztás