Letették a város elsõ parkolóházának alapkövét

2019-05-02 | Helyi közélet
(Fotó:OKK Fehérvár) Négy év tervezés és elõkészület után idén márciusban megkezdõdött Székesfehérvár elsõ parkolóházának kialakítása a Távírda utca – Várkörút közötti területen.

A 134 férõhelyes, négyemeletes parkolóház alapkõletételén dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamit a beruházó Green Point Garage Kft. részérõl Kovács Péter ügyvezetõ, a kivitelezõ Port-Ép Kft. részérõl Lévai Gergõ tulajdonos vettek részt.

Négy éve, 2015-ben kezdte a közös munkát a Green Point Garage Kft. és a Port-Ép Kft., amikor átvette a Távírda utca és a Várkörút közötti telket a korábbi tulajdonostól azzal a céllal, hogy megépítsék a város felé több mint tíz éve tett vállalását, egy parkolóházat.

Az elõzõ tulajdonos tizenöt változatot készített az épületre, melyek közül a leginkább sikeresnek egy olyan terv tûnt, amelynél az autókat egyenként egy lift tette volna a helyére, amely csúcsidõben másfél órás várakozást eredményezett volna!” – kezdte a projekt ismertetését Kovács Péter, a Green Point Garage Kft. ügyvezetõje. A cégtulajdonos elmondta, miután átvették a telket, õk is további tíz változatot készítettek, amely után rá kellett jönniük, hogy a meglévõ terület adottságai miatt alkalmatlan a parkolóház megépítésére. A 2015. óta eltelt négy évben további telekvásárlásokkal alakult ki a mai geometria, amely lehetõvé teszi a fordulókörök megépítését, így lift nélkül is mûködtethetõ a megálmodott négyszintes ház.

Nem volt sétagalopp, rengeteg adminisztrációval járt az elmúlt idõszak, de eljutottunk odáig, hogy ma már a majdan összesen négyszintes, 4500 m2-es, 134 férõhelyes, akadálymentesített, elektromos töltõpontokkal ellátott, a Távírda utca és a Várkörút felõl egyaránt megközelíthetõ parkolóház mínusz elsõ szintjén állhatunk, és a tereprendezési munkák befejeztével immár elindulhat az építkezés.” – mondta Kovács Péter, aki kiemelte, a beruházás nem valósulhatott volna meg a város Önkormányzatának hathatós segítsége nélkül.

A tervek szerint decemberben átadásra kerülõ mélygarázs és parkolóház tekintetében a beruházók tíz éves megtérüléssel számoltak. A parkolási árak pedig a város I-es és II-es parkolóövezeteinek árai között lesznek várhatóan.

OKK Fehérvár

Megosztás