Megújult a Berényi út

2019-07-13 | Helyi közélet | Látogató: 0
(Fotó:OKK Fehérvár) Befejezõdött a Berényi út felújítása. A terelések és a korlátozások megszûntek, az autósok teljes egészében használhatják Székesfehérvár egyik legforgalmasabb útvonalát.

Székesfehérvár Önkormányzata 518 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyert a Berényi út felújításának második ütemére, amely a Vértanú és a Cserkész utca közötti szakaszt érintette. A projekt elõkészítése és engedélyezése 2016-ban megtörtént, majd a sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetõen, eredményes közbeszerzési eljárást követõen a kivitelezési munkálatokat a Swietelsky Magyarország Kft. 2018 nyarán megkezdte.

Az érintett szakaszon teljes egészében kicserélték a pályaszerkezetet.  A forgalom két sávra szûkült, és önálló kanyarodósávokat alakítottak ki. Emellett a sávokkal párhuzamosan irányhelyes kerékpársávok létesültek, amely gördülékeny és biztonságos közlekedést biztosít a személygépkocsival és a kerekpárral közlekedõknek egyaránt, mindkét irányba. A meglévõ autóbusz-megállóhelyeket autóbusz-öbölbe helyezték át, így a helyi és a helyközi buszok a jövõben nem akadályozzák a forgalmat, amikor megállókban várakoznak.

A Berényi út felújításával párhuzamosan, szintén európai uniós forrásból megvalósult a szennyvíz- és ivóvízvezetékek cseréje, a csapadékcsatorna rekonstrukciója, illetve – kisebb részben hazai, nagyobb részben önkormányzati forrásból, a Berényi út felújításának III. üteme keretében – teljesen kicserélték a kopóréteget és körforgalmat alakítottak ki a Szekfû Gyula utca és a Cserkész utca között.

Új gyalogos-átkelõhelyeket is kialakítottak, az alkalmazott mûszaki megoldásnak köszönhetõen a járókelõk az útpálya felezésében elhelyezkedõ lassító szigeteken, biztonságban megállva ismételten meggyõzõdhetnek a másik irányból érkezõ forgalomról mindamellett, hogy az átkelõhelyek közvilágítása a felújítást követõen mindenben megfelel az elõírt követelményeknek.

Az 520 méter hosszúságban, teljes szerkezetében felújított útszakaszon a járdákat és az autóbuszperonokat is felújították, illetve akadálymentesítették.

A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása, továbbá a Berényi út kerékpáros-közlekedési hálózatba való beillesztése azzal, hogy a projekt keretében a 30/B szám alatt található orvosi rendelõ mellett kilenc darab ingyenesen használható, burkolt parkolóhelyet is építettek.

A napjainkban kiemelten fontos környezetvédelemi szempontokat is szem elõtt tartotta az önkormányzat, mind a beruházás tervezése, mind annak megvalósítása során. A gyorsabb áthaladás a környéken és a városban élõkre irányuló környezeti terhelést (zaj, károsanyag-kibocsátás) csökkenti, hozzájárulva ezzel is a nemzeti környezetvédelmi célkitûzések érvényesüléséhez.

OKK Fehérvár

Megosztás