Nemzeti Emlékhely Sétaút lesz Székesfehérvár belvárosában

2019-03-08 | Helyi közélet
(Fotó:OKK Fehérvár) Elkezdõdik Székesfehérváron az Árpád-ház program elsõ elemének megvalósítása, a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása.

A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vargha Tamás, az Árpád-ház programért felelõs kormánybiztos hangsúlyozta: a 2013-ban elindított projekt célja, hogy megörökítse az Árpád-házi királyok mûvét és méltó emléket állítson nekik. Ennek elsõ "kézzelfogható" eleme a sétaút, amelynek elsõ üteme a következõ hónapokban valósul meg.

    Cser-Palkovics András polgármester szerint egy kellemes belvárosi séta keretében megismerhetõk lesznek az Árpád-ház kiemelkedõ alakjai, a hozzájuk kötõdõ legfontosabb történések. A sétaút bemutatja, kiknek köszönhetõ a magyar nemzet létezése, megmaradása a Kárpát-medencében – tette hozzá.

    A városvezetõ elmondta, hogy a sétaút elsõ ütemével a nyár végéig elkészülnek. Megjegyezte, hogy a volt Köztársaság moziban kialakítandó kõtár elõkészítése is jól halad: a kiállítás tervei készek, év vége felé kezdõdhet a várhatóan két évig tartó kivitelezés, miután a vonatkozó közbeszerzési eljárást hamarosan kiírják.

    Cser-Palkovics András beszélt arról is, hogy a szintén az Árpád-ház program részét képezõ, a város határában található Aranybulla emlékmû és környezete is teljesen megújul.

    A sajtóanyag szerint a beruházás a királyjelek és a kõrovátkák elhelyezése mellett zöldfelület-fejlesztést, valamint információs táblák kihelyezését is tartalmazza. Elkészül továbbá a Koronázó tér 2. számú ház árkádja alatt egy szabadtéri kiállítási pont Királynék útja névvel, ahol a középkori bazilika virtuális építéstörténeti bemutatására nyílik lehetõség.

    A Nemzeti Emlékhely Sétaút az egykori városfalakon belül vezet, ez alól csak a város határában, a Csúcsos-hegyen lévõ Aranybulla emlékmû jelent kivételt. A program révén Rétfalvi Sándor 1972-ben készült alkotása és annak környezete is megújul.

    Egy nagy nemzetközi kiállítás létrehozása és egy nemzetközi kutatóintézetet megalapítása mellett a program harmadik pillére érinti Székesfehérvárt: komplex városrehabilitációs program részeként a volt Köztársaság moziból látogatóközpont jön létre, onnan indulva pedig egyfajta kulturális körút épül ki a Nemzeti Emlékhely és a Szent István-székesegyház érintésével.

    A kormány tavaly márciusban közölte, hogy 1,2 milliárd forinttal támogatja az Árpád-ház program elsõ ütemében megvalósuló tudományos-szakmai alprogramokat, emellett további, mintegy 400 millió forint támogatást biztosít a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának elõkészítésére.

    Emlékeztettek arra, hogy az Árpád-ház program célja elhelyezni az Árpádok örökségét a magyar és az európai közemlékezetben, illetve elõkészíteni az Aranybulla kiadása 800. évfordulójának megünneplését (2022), valamint Szent István halálának 1000. évfordulójáról (2038) való megemlékezést.

-MTI-

Megosztás