Új igazgatója lesz a székesfehérvári Szent István Király Múzeumnak

2019-01-19 | Helyi közélet
(MTI fotó/Máthé Zoltán) Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyûlés.

 A képviselõtestület pénteki határozatában a csaknem tíz éve a múzeum munkatársaként dolgozó pályázót bízta meg öt évre az igazgatói feladatokkal.

    Az önkormányzat közleménye szerint a megyei hatókörû városi múzeumok vezetõjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket, a vezetõi megbízás ezt követõen lép életbe.

    A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt.

    Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a közgyûlést követõen elmondta, hogy egyhangú döntéssel szavaztak bizalmat Pokrovenszki Krisztiánnak, aki "agilis, dinamikus vezetõ, régész, mûszaki végzettséggel rendelkezik, informatikához értõ szakember, s elkötelezett a város történelmi jelentõsége mellett".

    A városvezetõ rámutatott, hogy az új igazgatóra a közeljövõben olyan nagy feladatok várnak, mint a múzeum fõépületének teljes felújítása, az Árpád-házi kiállítás befogadása és egy várostörténeti állandó tárlat létrehozása.

    Pokrovenszki Krisztián közölte, hogy új szervezeti struktúrát akar bevezetni, amely hatékonyabb mûködést tesz lehetõvé. Kiemelt szerepet szán a régészetnek, valamint nagy hangsúlyt fektetne a kommunikációra és marketingre, amelyet az intézmény nagy hiányosságának tart.

    Az önkormányzat korábbi közleménye szerint az Árpád-ház Program keretében újul meg a Szent István Király Múzeum fõépülete, a Fõ utcai Rendház. A háromszintes barokk mûemlék a felújítást követõen alkalmas lesz nemzetközi tárlatok fogadására is.

    Az épület hétfõtõl – a munkálatok elõkészítése, valamint a felújítás ideje alatt – nem fogad látogatókat, zárva tart.

-MTI-

Megosztás