Vadmadárkórház és új közösségi ház épül a Sóstó Természetvédelmi Területen

2019-01-09 | Helyi közélet
(Fotó:OKK Fehérvár) Székesfehérvár „zöld szíve”, a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja utolsó állomásához érkezett. Ennek keretében megkezdõdik a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve új közösségi ház kialakítása.

Utolsó állomásához érkezett a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja, amelynek keretében a Sóstó keleti kapujánál elkezdõdhet a vadmadár bemutató- és gondozóépület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A közgyûlés decemberi ülésén döntött a kivitelezõrõl. A szükséges bontási, környezetrendezési és a két, összesen 500 m² alapterületû épület kivitelezési munkáit bruttó 441.493.847 Ft vállalkozói díjért a DNA Development Építõipari, Kivitelezõ és Ingatlanfejlesztõ Kft. és a MarketDome Zrt. nyerte el. A kivitelezõnek 12 hónap áll a rendelkezésére a munkák elvégzésére. A fejlesztés teljes egészében állami forrásból valósul meg.

Nagyon szépen megújult a Sóstó Természetvédelmi Terület, amelyre kifejezetten büszke lehet a város közössége és amely kiemelkedik a fehérvári fejlesztések közül. Több mint 200 hektáron sikerült egy csodálatos természetvédelmi területet rehabilitálni és megmenteni, illetve létrehozni egy igazi kis kirándulóparadicsomot a városon belül. A fejlesztés utolsó üteme a Vadmadárkórház és egy alsóvárosi közösségi tér létrehozása.” A város polgármestere elmondta, hogy Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetõje már a tervezésben is szakmai partnere volt a városnak, és lesz az üzemeltetésben is. Egy modern, jól felszerelt madárkórház mellett pedig létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is. A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósulhat meg, és része a Sóstó-rehabilitációnak. Dr. Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy a decemberi közgyûlésen eredményesen zárult a kivitelezésre a közbeszerzés és napokon belül aláírják az errõl szóló vállalkozói szerzõdést. „Az épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik majd, és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak.”
 

A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendõ bázis, gondozó- és bemutatóépület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévõ, 24 925 m² területen valósul meg a Sóstó bejáratánál, tájékoztatott a részletekrõl Mészáros Attila.  Az elsõsegélynyújtó-épületben gyógyítják majd a vadon élõ, sérült madarakat, majd ezt követõen innen engedik vissza õket a szabad természetbe. A tervezett madárparkban lehetõség nyílik a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult, tartósan fogyatékos madarak élethosszig tartására (egyedvédelem), a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére (veszélyeztetett fajok védelme), az érdeklõdõ nagyközönség számára ismeretterjesztõ céllal a madarak bemutatására (ismeretterjesztés), a gyerekek természetismereti oktatására (természetvédelem).
 

A látogatók üvegezett nyílászárókon keresztül megtekinthetik a mûtõben, vizsgálóban és az elõkészítõben zajló tevékenységeket és három kórterembe is betekintést nyerhetnek. A mûtõ és vizsgáló az elõkészítõ helyiségbõl, a kórtermek közvetlenül a közlekedõkbõl nyílnak. A röntgen- és laborhelyiségek az épület fõ közlekedõjébõl és a vizsgálóból is megközelíthetõk. A látogatóktól elzárt részen alakítják ki az irodát és pihenõszobát a teakonyhával. Itt kap helyet két kórterem, raktár, takarítószertár, öltözõk, mellékhelyiségek zuhanyzókkal. Az összesen öt kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére van lehetõség. Az épület elõterén áthaladva juthatunk el az utógondozó ketrecekhez és a nagyobb méretû madárröpdékhez. A szabadtéri vadmadárröpdékben és ketrecekben összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madár bemutatására van lehetõség. Az elsõsegélynyújtó-épületben helyet kap a recepció és a hozzá kapcsolódó kis ajándékbolt is. Ebben az épületben kap helyet egy kb. 30 látogató befogadására alkalmas konferencia terem, ahonnan kilátás nyílik a madárröptetõkre.
 

Mészáros Attila hozzátette, a közösségi házként mûködõ épületben két nagyobb méretû, egybenyitható teret alakítanak ki. Itt Sóstón, Alsóvárosban és az Õrhalmi szõlõkben élõk számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A területen 17 parkolóhelyet és egy buszbeállót alakítanak ki. Az alpolgármester hozzátette, a kivitelezõvel a szerzõdést a héten írják alá, jövõ héten munkaterület-átadás következik. A kivitelezõnek 12 hónap áll rendelkezésre a munka elvégzésére.

OKK Fehérvár

Megosztás