A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató kiállítás nyílt Fehérváron

2019-05-24 | Kulturális élet-Programok
(Fotó:OKK Fehérvár) A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató kiállítás nyílt csütörtökön Fehérváron: André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassai, Martin Munkácsi és további csaknem húsz, különleges magyar fotómûvész alkotása látható a Csók István Képtárban.

A Híresek és képek – Modern irányzatok a magyar fotográfiában címû kiállítás megnyitóján Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tárlaton a magyar fotótörténet virágkora, vagyis a két világháború közti korszak elevenedik meg. Az elsõ kép 1912-bõl való és André Kertész készítette, míg az utolsó az 1945 utáni állapotokat mutatja – tette hozzá.

    Jelezte, hogy a kiállítás összeállításakor azt a folyamatot is próbálták megjeleníteni, mely a két világháború közötti modernista fotográfia kibontakozását és különbözõ csoportokra bomlását hozta el: a magyaros stílus ebben a korszakban jött létre és ennek párhuzamos valósága lett a szociofotó.

    Baki Péter arról is beszélt, hogy az alkotók közül kiemelkedik az az öt fotós, akik a '20-as, '30-as években nyugatra távozva – különbözõ életpályákat befutva – világhírû, vagy Európa-hírû alkotókká váltak. Megjegyezte: nem ment ez nekik olyan könnyedén, André Kertész például csak az 1980-as években lett világhírû, Robert Capa egy kicsivel elõbb a nagyobb publicitásnak köszönhetõen.

    Brájer Éva alpolgármester zseniálisnak nevezte a szeptember 8-ig megtekinthetõ kiállítást, amelyre szerinte nagyon büszke lehet a város és a múzeum is, hisz bármelyik nyugati múzeumban megállná a helyét.

    Izinger Katalin, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy a Szent István Király Múzeum nevéhez fûzõdött a XX. Századi Magyar Mûvészet elnevezésû kiállítássorozat, amelynek keretében 1969-ben, tehát ötven évvel ezelõtt elõször voltak láthatók Magyarországon Moholy-Nagy László fotói. Azóta csak a szintén külföldön világhírûvé vált magyar fotográfus, Lucien Hervé 2001-es életmû-kiállítása volt megtekinthetõ a városban – fûzte hozzá.

    A sajtóanyag szerint a kiállításon szereplõ képek ízelítõt adnak az 1910-40-es évek társadalmi és mûvészeti közegébõl, a divat világából, a háborúk pusztításaiból és bepillantást engednek a korszak hétköznapjaiba. A tárlat az egyetemes fotográfiában megkerülhetetlen "ötök" stílusteremtõ fotói mellett a világban kevésbé ismert, Magyarországon alkotó kortársak – többek között Balogh Rudolf, Escher Károly, Haár Ferenc, Kálmán Kata, Kerny István, Kinszki Imre, Pécsi József – munkáit is bemutatja.

-MTI-

Megosztás