Fehérvári Ünnepi Könyvnapok

2019-05-28 | Kulturális élet-Programok
Lackfi János köszöntõjével, a Kaláka koncertjével és a Vajda János-díj átadásával kezdõdik május 30-án, csütörtökön a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok programsorozata, amelynek keretében író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, elõadások, kiállítás és koncert is várja az olvasás, a könyvek szerelmeseit.

Új könyvekkel, új és régóta kedvenc szerzõkkel találkozhatnak a kortárs irodalom kedvelõi a Fehérvári Ünnepi Könyvnapokon, amely számos helyszínével „behálózza” a várost. Május 30-án, csütörtökön a Városháza Dísztermében este hat órakor Lackfi János József Attila-díjas író, költõ köszönti és nyitja meg a rendezvényt, amelyen a Kossuth-díjas Kaláka koncertjét élvezheti a közönség. A „Valaki jár a fák hegyén…” címû mûsorban az együttes Kányádi Sándor verseire írt dalai szólalnak meg.

„A Könyvnapok a könyvtár életében egy várva várt esemény, az országban ez ár 91. éve zajló programsorozat: Székesfehérváron elébe megyünk ennek, és már május végén elkezdjük ezt az ünnepet. Vagy mondhatnám azt, hogy folytatjuk, hiszen a Kortárs Mûvészeti Fesztivál keretében szintén volt szó irodalomról.” – fogalmazott Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, aki könyvekkel érkezett a sajtótájékoztatóra. Az elsõ könyvtári rendezvényen a Széna téri Tagkönyvtárban Krusovszky Dénessel, majd ugyanitt Szvoren Edinával is találkozhatnak az olvasók: idén õk ketten nyerték el a Libri irodalmi díjat. Június 6-án az Olvasóteremben lesz Nyáry Krisztián Írjál és szeressél címû kötetének dramatizált felolvasóestje Hevesi Judit közremûködésével, a Budai úton pedig könyvbemutató és virtuális koncert várja a látogatókat É. Szabó Márta és Érdi Tamás zongoramûvész közremûködésével.

A csütörtöki megnyitó ünnepi alkalmat teremt egy másik jeles eseményre is: a Vajda János-díjat Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Mûvelõdési Ház és Könyvtár igazgatója adja át. Iszkádi Erika a könyvhetes programok összeállításáról elmondta, hogy minden korosztályt igyekeznek megszólítani: „Ilyenkor nemcsak a könyvekre, hanem magára az olvasásra, az olvasás népszerûsítésére is fel kell hívni a figyelmet.” Kiállítják a Belvárosban a diákoknak meghirdetett fotópályázat legjobb alkotásait, vendégül látják a Kuflik íróját, Dániel Andrást, és kultúrdiszkót is szerveznek DJ Bandusch és Sohonyai Edit közremûködésével. A Könyvnapok sorozatában adják át a Hetedhét Játékmúzeumban a tizedik alkalommal meghirdetett, határon túli gyerekek is szóló Tündérszó Meseíró Pályázat, valamint a Naplóíró Pályázat díjait. A mûvház Ady 100 címmel a Cabaret Medrano koncertjével zárja a programsorozatot június 4-én a Hiemer-házban.

Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke azt fogalmazta meg, hogy töretlenül hisz az irodalom erejében: „Több olyan meghívott vendégünk van, akik szorosan kötõdnek egyrészt a Vörösmarty Társasághoz, másrészt pedig Fehérvár irodalmi közösségéhez.” A Vörösmarty Társaság termében már ma megkezdõsnek a programok: május 28-án Elmer István Sodronyok – Õrlõkõ és P. Horváth László Legutolsók címû könyvének bemutatójára várják a közönséget. A Vörösmarty Teremben találkozhatunk Ködöböcz Gáborral,  Serfõzõ Simon, a Vár-estet a Bory-várban június 5-én rendezik meg.

https://fehervariprogram.hu/event/fehervari-unnepi-konyvnapok-2019/

OKK Fehérvár

Megosztás