HOBO Viszockij-estje Székesfehérváron

2019-04-08 | Kulturális élet-Programok
Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdõdik az Öreghegyi Közösségi Házban. Jegyek már a helyszínen és A Szabadmûvelõdés Házában kaphatók.

Vlagyimir Viszockij (1938–1980) szovjet (orosz) színész, költõ, elõadómûvész 1964-tõl haláláig volt a moszkvai Taganka Színház tagja. Több mint húsz szerepet alakított, köztük Hamletet. Harminc filmben szerepelt. Gitárral kísért dalai, orosz sanzonjai már életében túlnõttek rajta, holott ezek zömét életében nem adták ki és a versei sem jelentek meg akkor. Szamizdatban kiadott versei kézrõl-kézre jártak, dalait kazettákon terjesztették, koncertjeit az utolsó pillanatban tiltotta be a hatalom. Kultusza halála után egyre nõtt, nevének említése ma egybeforr az orosz kultúrával.
<p style="&quot;text-align:" justify"="">
„Sosem láttam õt, élõben nem hallgathattam Viszockij dalait. Õ belehalt a létezõ szocializmusba, én túléltem. Dalait meg sem próbáltam úgy elõadni, ahogy õ tette. Nem tudok gitározni, így harmóniáit, dallamait, sorait a rockzene hangzásával játszom el magyarul. S kizárólag azokat, amelyeket saját hazámban és saját utamon érvényesnek érzek.” – írja honlapján Hobo. „Viszockij verseinek jogait Madame Marina Vlady világhírû francia színésznõ, Viszockij felesége védi. Tõle kaptuk meg az engedélyt könyvének felhasználására és a szövegek lefordítására. Majd a magyar dalszövegeket vissza kellett fordítani oroszra, hogy a Mûvésznõ egybevethesse õket az eredetiekkel. Az elkészült anyag hallatán Marina Vlady úgy vélekedett, hogy „Ön azon kivételek egyike, aki nem Viszockijt próbálja utánozni.”

Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdõdik az Öreghegyi Közösségi Házban. Az elõadásra már kaphatók a jegyek a koncert helyszínén, valamint A Szabadmûvelõdés Házában.

OKK Fehérvár

Megosztás