Ingyenes vetítések a Barátság moziban

2019-04-15 | Kulturális élet-Programok
Több filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével vetítésekkel és más programokkal ünneplik a Magyar film napját április 30-án. A Magyar Nemzeti Filmalap által tavaly útjára indított kezdeményezéshez idén a fehérvári Barátság mozi is csatlakozott: három magyar filmet tûzött mûsorára ezen a napon; a filmek ingyenesen megtekinthetõek.

Az elsõ magyar film, A táncz bemutatója 1901. április 30-án volt, ennek tiszteletére választotta ezt a dátumot a Magyar Nemzeti Filmalap a magyar film ünnepnapjává. A magyar filmmûvészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden idõszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedõ tehetségû filmalkotók, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírûvé tették a magyar filmet, az õ alkotásaikat tûzik mûsorra az eseményhez csatlakozott intézmények, szervezetek.

A 2018-as elsõ Magyar film napján országszerte közel ötven helyszínen rendeztek magyar filmes programokat a hazai mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, mûvelõdési házakban. A hazai forgalmazók jelentõs része idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, ahogy már több mint negyven mozi és egyéb kulturális intézmény is.

A Barátság moziban ezen a napon három magyar film látható: egy animációs alkotás, egy dokumentumfilm és egy road movie. A vetítéseket 16 órakor Jankovics Marcell Az ember tragédiája címû animációs alkotása nyitja. A film forgatókönyve 1983-ban született, a gyártás 1988-ban kezdõdött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget.  Az egyes színekbõl már kaphattunk ízelítõt az elmúlt évek során a különbözõ fesztiválokon és a Duna Televízióban, ez azonban a teljes, közel 160 perces mû.

Az ünnepnap második filmje 18.40-kor Zurbó Dorottya Könnyû leckék címû dokumentumfilmje. Az alkotás egy gyönyörû fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, akinek a felnõtté válás határán minden szálat el kell szakítania, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költõi hangvételû filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésrõl lépésre elsajátítja az európai szokásokat.

A zárófilm Csuja László Virágvölgy címû road movie-ja lesz, ezt 20 órától vetíti a város mozija, Réti László, Berényi Bianka és Kozma Károly fõszereplésével. A punkosan karcos játékfilmben a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemõt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Véletlenül találkozik Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak. A menekülõ szerelmesekrõl szóló road movie világpremierje a tavalyi Karlovy Vary Filmfesztiválon volt, ahol a régióban készült elsõ és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban elnyerte a zsûri díját.

Az ingyenes vetítésekre már foglalhatók helyek a mozi jegypénztárában és online is, a www.baratsagmozi.hu honlapon, az online jegyvásárlásnál.

OKK Fehérvár

Megosztás