Kultúrházak Éjjel-Nappal 2019 - Programok Székesfehérváron

2019-02-12 | Kulturális élet-Programok
Fiatal tehetségek bemutatója, koncertek, táncház, beszélgetések, farsangi mulatságok. Ezeket kínálják a Kultúrházak Éjjel-Nappal keretében a fehérvári intézmények. „Minden nap értéket adunk” – idén e szlogen jegyében hirdette meg a Magyar Népmûvelõk Egyesülete a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésû eseménysorozatot, amelynek célja a közmûvelõdési szakma mindennapi munkájának megismertetése a közönséggel.

A Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvény programja február 15-én, pénteken 17 órakor indul a Gárdonyi Géza Mûvelõdési Ház és Könyvtárban. A Kultúr Cafe keretében Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselõje, Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum munkatársa, a Borostyánkõ Hagyományõrzõ Egyesület tagja, Kiss Dorottya, A Szabadmûvelõdés Háza igazgatója, Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója, az Alba Regia Vegyeskar vezetõje, Magyarné Tima Zsuzsanna, a Hermann László Zenemûvészeti Szakgimnázium és AMI zenepedagógusa, a Zenede Bábszínház ötletadója, Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézmûves Egyesületének elnöke és Tóth Péter, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója Zsohár Melinda újságíró vezetésével beszélgetnek kultúráról, hagyományokról és Székesfehérvár kulturális színtereirõl.

A Sóstói lakótelep 1. szám alatt szombaton, február 16-án 10 órától folytatódik a programkavalkád. Délelõtt a legfiatalabbakat várják Kerekítõ családi farsangolóval, majd a 4-11 éves korosztály jógázhat együtt a Gárdonyi Géza Mûvelõdési Ház és Könyvtárban. A Folyosógalérián nyílik „Képeslapokon a bizánci mûvészet” címmel kiállítás Sárosi István gyûjteményébõl. Délutántól pedig az általános iskolás korosztály veszi birtokba a mûvelõdési házat egy teljes éjszakára. 18 órakor nyitja meg kapuit Mátyás király apródai számára a reneszánsz udvar, ahol a kézmûves foglalkozások mellett lesznek lovagi próbák, reneszánsz táncház és zenés mulatság is.
 

A maskarásoké, a táncé és a zenéé lesz a fõszerep A Szabadmûvelõdés Házában is február 16-án, szombaton. A Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat keretében 18 órakor kezdõdik a gyermekfarsang a közmûvelõdési intézmény és a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvû Általános Iskola néptánccsoportja, valamint a Dallam AMI Csákvári Néptánccsoportjainak fellépésével, Bécsiné Krämer Ágnes mûvészeti vezetõ irányításával. A gyerekeket a Hermann László Zeneiskola növendékzenekara kíséri Kneifel György vezetésével. 19 órakor a M.É.Z. együttes koncertjével folytatódik az este. Az eseményen tradicionális ír-skót népzene és táncház várja az érdeklõdõket, Kéri György, az elsõ magyar skót dudás vendégszereplésével.
 

A Öreghegyi Közösségi Ház színpadára a legfiatalabbak lépnek szombaton. 14 órakor „Nézd mit tudunk!” címmel diáktehetségek mutatkoznak be, 15 órától a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola kiskórusa ad mûsort, majd Zsigmond Lala koncertezik a Kultúrházak Éjjel-Nappal 2019 keretében.
 

A Fejér Megyei Mûvelõdési Központ, a Fehérvári Programszervezõ Kft. és a Barátság mozi közös szervezésében február 15–16-án idén is számos érdekes program várja a közönséget a Mûvészetek Házában és a Mesterségek Házában: fotókiállítás, népzenei mûsor, társasjátékok, kártyaparti, görög táncház és filmvetítés is szerepel a palettán, de robotokat is építhetnek az érdeklõdõk és a Cool-túrán megismerkedhetnek a zegzugos épület titkaival is.

OKK Fehérvár

Megosztás