Látogatható az Ikarus kiállítás

2019-05-29 | Kulturális élet-Programok
(Fotó:OKK Fehérvár) Megnyitott a Közlekedési Múzeum és a Szent István Király Múzeum új idõszaki kiállítása, amely a hazai busz – és jármûipar történetében különleges helyet elfoglaló legendás Ikarus típusok és a székesfehérvári Általános Mechanikai Gépgyár történtét mutatja be.

Az Ikarus buszok szerepe a magyar közlekedésben máig meghatározó, a budapesti és a székesfehérvári gyáregységekben készült típusok több mint fél évszázadon keresztül feltartóztathatatlanul hódítottak nem csak a hazai piacon, hanem a világ számos országában is. A Magyar Mûszaki és Közlekedési Múzeum és a Szent István Király Múzeum együttmûködve egy olyan kiállítást hozott létre, amely méltó emléket állít a számos kiváló Ikarus-tervezõ munkássága elõtt.

A székesfehérvári autóbusz- és jármûgyártás mozzanatait a kiállítás az egykori Általános Mechanikai Gépgyár 1963-as Ikarus Karosszéria és Jármûgyárhoz való a csatlakozásától eleveníti fel. A tárlat külön értéke, hogy az önálló székesfehérvári autóbusz tervezéssel kiemelten foglalkozik, bemutatva a jármûvek gyártásának a két gyár közötti megosztását, a tömegtermelés elindításának nehézségeit, a munkaszervezés javítását célzó újító és brigádmozgalmak munkáját, sõt a látogatók a székesfehérvári gyár „utóéletébe” illetve napjainkban végzett tevékenységébe is bepillantást nyerhetnek.
 

A kiállításban láthatjuk Finta László, Smiedt Kázmér, Lassú Gábor, Rózsa László, Szini Béla és még sok más tervezõ gördülõ legendáit. Az „Ikarus – a busz” címû kiállítás bemutatja az gyár típusainak fejlõdéstörténetét, a hazai autóbuszgyártás mérföldköveit, s az egyes fõbb típusoknak a jellegzetességeit, gyártásnak, fejlesztésnek, a típusváltások szükségszerûségeit eredeti tervrajzok, modellek és fényképek segítségével.
 

A kiállítás a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén tekinthetõ meg július 21-ig.

OKK Fehérvár

<p style="&quot;text-align:" justify"="">

 

Megosztás