Megnyílt a Titkok Háza Székesfehérváron

2019-02-25 | Kulturális élet-Programok
(Fotó:OKK Fehérvár) Megnyílt a Titkok Háza Tudományos Élményközpont, ahol igazi természettudományos csodák tárulnak majd fel a résztvevõ diákok számára: megfigyelhetik az univerzumot, építhetnek legorobotokat, helyszínelhetnek bûnügyi laborban vagy drónfelvételekkel elemezhetik Sóstó élõvilágát.

Megnyílt a Titkok Háza Tudományos Élményközpont. A Fehérvári Civil Központban megvalósuló programmal bõvül az iskolásokat megszólító kísérletközpontú programkínálat, így a természettudományos tárgyak népszerûsítésén keresztül a természettudományos és mûszaki pályák is népszerûbbek lehetnek a diákok számára. A megújuló energiaforrások mellett feltárulnak az univerzum titkai, 3d-s lézerszkennelés mutatja meg a mérnöki leleményességet, lehet legorobotokat építeni és programozni, bûnügyi laborban helyszínelni, vagy drónfelvételeket elemezve tanulmányozni a Sóstó élõvilágát. Havonta átlagosan ötszázan lesznek részesei az élménypedagógián alapuló programnak, ami összesen 12 ezer diákot tud megszólítani.

A központról

A központban egy nagyobb oktató-elõadó terem, 5 kisebb tematikus labor, kapcsolódó raktár, tanári/oktatói szoba és kiszolgáló irodai részek kaptak helyet – nagy üvegfalakkal elválasztott terekkel, de elszeparálódásra alkalmas helyiségekkel.  A legnagyobb, kiállítási térré szervezhetõ multifunkciós tér az auditórium funkcióját is teljesíti, van egy detektívtükrös terem, ami a csoportfolyamatok megfigyelését biztosítja, valamint egy teljesen elsötétíthetõ, csillagászati és fénytani eszközök mûködését lehetõvé tevõ helyiség, egy labor és egy virtuális, valóságot szimuláló ’dühöngõ’. A termeket mobil eszközökkel látták el, biztosítva a terek rugalmasságát, ami a könnyû átstrukturálást teszi lehetõvé.

32 iskolával kötöttek együttmûködési megállapodást 10 különbözõ tematikus programsorozatban való részvételre: havi szakkörök, foglalkozássorozatok, természettudományos órák, kiscsoportos foglalkozások, versenyek, vetélkedõk, mûhely- és klubfoglalkozások, témanapok, napközis táborok várják a résztvevõket. Az oktatók, pedagógusok, szakemberek számára szakmai mûhelyeket, évente konferenciát, továbbá családi napokat is szerveznek a nagyközönségnek. 

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma, az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával az Echo Innovációs Mûhely és az Óbudai Egyetem kezdeményezésére létrejött Titkok Háza Tudományos Élményközpont beruházásában 120 millió forintot az EFOP 3.3.6-17-2017-00002 számú, Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron címû pályázat finanszírozott, 45 millió forintot pedig az Echo Innovációs Mûhely, mint saját forrást tett hozzá. Az Önkormányzat támogatásával a program végéig, 2023 végéig térítésmenetesen használhatják a központot.

OKK Fehérvár

Megosztás