Négy új bemutatót tervez a város balettszínháza

2019-06-25 | Kulturális élet-Programok
Cselekményes balett, táncdráma, kortárs balettekbõl álló táncszínházi est és gyerekeknek szóló mesebalett is szerepel a Székesfehérvári Balett Színház következõ évadtervében. Négy új bemutatót terveznek, és ezek mellett mûsoron tartják a most zárult évad produkcióit is.

Október 16-án indul az évad a Vörösmarty Színházban a Karma címû táncszínházi esttel, amelyben két egyfelvonásos kortárs balettet láthat majd a táncot kedvelõ közönség. Az egyik az Eltûnõben címet viselõ költõi hangvételû táncmû az emberi kapcsolatok törékenységérõl, sérülékenységérõl. A Kristian Ole Tangen norvég koreográfus által nyolc táncmûvészre komponált darab lesz az elsõ olyan mû a repertoárban, amelyet vendég koreográfus készít a társulat számára. A másik a Homok címû darab, amelyet Egerházi Attila rendez és koreografál: az elõadás költõi képet rajzol az elmúlásról, miközben a táncosi lét tiszavirág-életû mivoltáról szól.

A társulat 2020 januárjára tervezi a második bemutatót: a Kafka címû táncdráma Franz Kafka alakjáról, munkásságáról szól, a tánc nyelvén. Egerházi Attila a kafkai világlátást kívánja eredeti hangvételû balettben, saját szemszögébõl megfogalmazni. „Szándékom szerint olyan táncmûvet kívánok létrehozni, amelynek dramaturgiáját mintha Kafka szerkesztette volna, és az író maga koreografálta volna a balettet.” – mondta a készülõ darabról a rendezõ-koreográfus.

Az évad második felében, várhatóan áprilisban tûzik mûsorra az Aladdin címû, gyerekeknek szóló mesebalettet, és júniusban vagy a következõ szeptemberben tervezik bemutatni az Idegenek címû cselekményes táncdrámát, amelyet a Trianon-évforduló kapcsán, a Nemzeti Táncszínházzal közösen állítanak színpadra. A produkció zenéjét Kocsák Tibor írja, a rendezõ-koreográfus Egerházi Attila.

Mûsoron maradnak az elõzõ évad produkciói: a Diótörõ címû családi balett, valamint a Rómeó és Júlia címû táncdráma mellett továbbra is láthatóak lesznek az egyfelvonásos táncetûdök, a Blablabla, a Zárt függönyök, a Csókok, a Bolero, az Aquarell szivárvány és a Naplemente.

Az intézmény bérlettel is kedveskedik a közönségnek: a részletekrõl augusztusban adnak részletes és pontos információkat. „Tervezünk kifejezetten gyerekeknek szóló bérleteket, de természetesen középiskolás és felnõtt nézõinkrõl sem fogunk megfeledkezni” – mondta a balettigazgató.

OKK Fehérvár

Megosztás