Nyári templomi koncertsorozat Fehérváron

2019-06-20 | Kulturális élet-Programok
Júliusban csütörtökönként ismét gyönyörû muzsika csendül fel Székesfehérvár templomaiban. A négy alkalomból álló nyári hangversenysorozat keretében olyan neves mûvészekkel találkozhatunk, mint Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Savaria Barokk Zenekar és vezetõjük, Németh Pál Liszt-díjas karnagy, Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerzõ, továbbá Megyesi Schwartz Lúcia és Tóka Ágoston.

A bérlet korszakokon átívelõ mûsort kínál a zenekedvelõknek a barokktól egészen a kortárs darabokig. A sorozat különlegességét egy õsbemutató adja, mely a hagyományoktól eltérõen a szabad ég alatt, a Bazilika elõtti téren – II. János Pál pápa tér – zajlik majd a Vörösmarty Színházból is ismert mûvészek közremûködésével. A nyitó hangverseny Esti imádság címmel július 4-én indul a Ciszterci templomban.

Brájer Éva alpolgármester megköszönte a sajtótájékoztatón megjelent vendégmûvészeknek, hogy elfogadták a meghívást – Székesfehérvár régi, nagy hagyományokkal rendelkezõ, eredetileg templomi koncertsorozatára. „Izgalmas, új helyszínnel gazdagodtunk, hiszen a bazilikában nem tudunk koncertet adni, ezért a felújított II. János Pál pápa térre terveztek egy grandiózus estet. A tér gyönyörû, és hamarosan a Múzeumok Éjszakája keretében kerül átadásra.” – fejezte ki örömét az alpolgármester, és a fellépõk közül Miklósa Erika nevét említette számos, Székesfehérvárhoz kötõdõ, illetve a vendégmûvészek mellett.

Székesfehérvár érdeme és jelentõs kulturális értéke a Harmonia Albensis, amelyet közel két évtizede a mûvészek generálnak, de a közönség tart életben, fogalmazta meg ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. Az emberi élet két fontos kapaszkodója, a mûvészetek és a hit találkoznak a komolyzenei rendezvénysorozatban. A tradicionális programelemek közül kiemelte az orgonakoncert hagyományát – amelyet kamarazenei elemek egészítenek ki –, a szimfonikus zenekar ad egy koncertet a város kórusaival, vendégzenekarként fellép a Savaria Barokk Zenekar, és tradicionális az újdonság is, amit idén a harmadik este két õs-operája képvisel.

„Monteverdi mûve kinyitja a mennyország kapuját, és hallhatjuk, ott milyen zene szól.” – Németh Pál Liszt-díjas karmester vezényli az Esti imádságot július 4-én a Ciszterci templomban: sokak szerint az egyik legszebb egyházzenei alkotás, amit valaha is valaki papírra vetett, fogalmazott az oratóriumról, amely zenetörténetileg az izgalmas 1600-as évek elejéhez köthetõ, a reneszánsz és a barokk határán, az opera mûfaj születésének az idején. Ezért is kihívás megszólaltatni ezt a mûvet az énekeseknek, a szólistáknak, illetve a közremûködõ, korhû hangszereken játszó zenekarnak.

A Szent Sebestyén-templom ad helyet a második hangversenynek a következõ csütörtökön: vezényel Dubóczky Gergely, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mûvészeti vezetõje. A La Passione tulajdonképpen ragadványneve a Haydn-mûnek, amit a mû hangvétele és szenvedélyessége miatt kapott a lázadó, Sturm und Drang korszakban keletkezett mû: „Az alkotó minden szimfóniájának a végére odaírta, hogy Laus Deo! – tehát ’Dicsõség Istennek!’ Tulajdonképpen emiatt a szemlélet miatt – ami a belsõ vívódásokról és a harcokról szól – miseként is felfogható.” Az érdekes és lebilincselõ esten felhangzik Schubert G-dúr miséje és három dal, Miklósa Erika elõadásában.

Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerzõ rendezte, vezényli és harmonikán kíséri az Õs-operák címû, harmadik estet: a Szent Márton- és a Szent Jakab-játék a misztériumjátékok tradícióihoz, az archaikus mûformákhoz nyúlik vissza, az opera õstoposzait tárva fel a II. János Pál pápa téren július 18-án. A színpadi elõadás új formában jelentkezik a tavalyihoz képest az ARS Oratoria Kamarakórus közremûködésével, ezért nevezhetjük õsbemutatónak. A szenteket bemutató mûvek ragyogó, bámulatos történetek – az archaikus formákat a kortárs zenével egyeztetõ mû pedig igazi szellemi kaland, fejezte ki. A mûvész Székesfehérvár fejlõdõ zenei életét méltatva azt mondta, nagyon rövid idõ alatt nagyon magas rangot, szakmai presztízst vívott ki magának a zenekar.

A Harmonia Albensis sorozat négy templomi koncertet tartalmazó bérlet ára 6.400 forint, a jegyár 2.200 forint. Jegyek és bérletek a Fehérvári Jegyirodában, a www.arso.hu oldalon és a Vörösmarty Színházban, a zenekar jegyirodájában kaphatók.

 

Részletes program:

ESTI IMÁDSÁG
2019. július 4. csütörtök 19:30 – Ciszterci templom
Monteverdi: Vespro della Beata Vergine (Esti imádság a Boldogságos Szûz tiszteletére)
Közremûködik: Jónás Krisztina, Ducza Nóra – szoprán, Bakos Kornélia – alt, Kéringer László, Korbász Viktor, Fodré Lajos – tenor, Jekl László – basszus
Octovoice Énekegyüttes (mûvészeti vezetõ: Geiger György)
Savaria Barokk Zenekar

Vezényel:Németh Pál – Liszt-díjas karmester

LA PASSIONE
2019. július 11. 19:30 – Szent Sebestyén-templom

Haydn: 49. "La passione" szimfónia

Schubert: Három dal
Nacht und Träume (Az éj, s az álmok)
Die Forelle (A pisztráng)
Gretchen am Spinnrade (Margit a rokkánál)
közremûködik: Miklósa Erika

Schubert: G-dúr mise
Közremûködik: Miklósa Erika – szoprán, Csapó József – tenor, Najbauer Lóránt – basszus, Alba Regia Vegyeskar – karnagy: Kneifel Imre, Ars Musica Vegyeskar – karnagy: Szabó Adrienn, Primavera Kórus – karnagy: Horányi Ottilia, Vox Mirabilis Kamarakórus – karnagy: Zemlényi Katica

Vezényel: Dubóczky Gergely


ÕS-OPERÁK
2019. július 18. 20:00 – II. János Pál pápa tér (Esõhelyszín: Szent István terem)

SZENT MÁRTON-JÁTÉK
szövegét összeállította és szerkesztette: Selmeczi György
Az élõképek szereplõi: Kiss Diána Magdolna, Fekete Gábor, Hajdú Péter, Imre Krisztián, Jenõvári Miklós, Kurucz Dániel
Közremûködik az ARS Oratoria Kamarakórus, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mûvészei és az In Medias Brass rézfúvós kvintett

SZENT JAKAB-JÁTÉK
szövegét írta, összeállította és szerkesztette ifj. Selmeczi János és Selmeczi György
Szereplõk: JAKAB – Fekete Gábor; HERMOGENES – Imre Krisztián; HILETUS/JOSIAS – Hajdú Péter; HERÓDES – Jenõvári Miklós; ABIATHAR – Kurucz Dániel; LUPA KIRÁLYNÉ/ANGYAL – Kiss Diána Magdolna
Közremûködik az ARS Oratoria Kamarakórus, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mûvészei és az In Medias Brass rézfúvós kvintett
Látvány: Komesz Borbála, Zubor Kata
Fényfestés: MéhKasAula – Szepesi Imre „Zöld”
Karnagyok: Radics Éva, Pad Zoltán – Liszt-díjas

Rendezte, vezényel és harmonikán közremûködik: Selmeczi György – Kossuth-díjas zeneszerzõ


LAUDATE DOMINUM
Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán) és Tóka Ágoston (orgona) hangversenye
2019. július 25. 19:30 – Szent Imre-templom

Mendelssohn: d-moll Allegro, Korál és Fúga
Bach: Máté-passió – Erbarme dich
Bach: h-moll Mise – Laudamus te
Bach-Gounod: Ave Maria
Telemann: h-moll trió TWV 42:h6
Mozart: Laudate Dominum
Duruflé: Requiem – Pie Jesu
Boëllmann: Gótikus szvit – Priere és Toccata
Franck: Panis Angelicus
Közremûködik: Selmeczi Gábor – hegedû, ifj. Major István – gordonka

OKK Fehérvár

 

Megosztás