Nyolcvanhat kortárs alkotó mûvei láthatók a Fejér megyei tárlaton

2019-04-06 | Kulturális élet-Programok
(Fotó:OKK Fehérvár) Nyolcvanhat kortárs alkotó mûvei láthatók a pénteken megnyílt Fejér megyei tárlaton, a székesfehérvári Csók István Képtárban.

A kétévente megrendezett, Fejér megye kortárs képzõ- és iparmûvészetét bemutató kiállításon Pataki Gábor mûvészettörténész az alkotók nagy száma mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy "radikálisan fiatalodik a kiállítók mezõnye".

    Úgy vélte, ennek oka az, hogy az utóbbi évtizedekben kiépült és egyre magasabb színvonalú az alsó- és középfokú mûvészeti oktatás a megyében, míg régebben a véletlenen múlott, hogy egy-egy elhívatott vidéki mûvésztanár maga köré tudta-e gyûjteni, majd pályára bocsátani tehetséges diákjait.

    Hangsúlyozta, hogy az alkotók szinte mindegyikénél érzékelhetõ volt a kísérletezõ- és vállalkozókedv, ami "jelentõs elmozdulást eredményezett a hagyományos mûvészeti ágaktól".

    Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyûlés alelnöke kiemelte, hogy a Fejér megyeiek büszkék lehetnek természeti, néprajzi és kulturális örökségükre, értékeikre éppúgy, mint a megyében élõ és alkotó mûvészekre, akiket mindenképpen támogatni kell.

    Az alelnök közölte, hogy a kiállításra meghívást kapott minden, a megyében élõ, szakirányú mûvészeti fõiskolát, egyetemet végzõ alkotó, illetve a Székesfehérvári Mûvészek Társaságának és az Új Part Egyesületnek tagjai is.

    A rendezvény zárásaként átadták a szakmai zsûri díjait. Dunaújváros díját Gombos István alpolgármester adta át Várnai Gyulának, Bokor Zsuzsa a Dunaújvárosi Mûvészetért Alapítvány titkára Páhi-Fekete Noéminak nyújtott át díjat. A Fejér Megyei Önkormányzat díját Tanka Csaba adta át Tábori Csabának, míg Székesfehérvár díját Brájer Éva alpolgármester nyújtotta át Varga Gábor Farkasnak.

    A tárlat május 5-éig látogatható.

-MTI-

Megosztás