Pünkösdi Virágálom idén is

2019-06-04 | Kulturális élet-Programok
(Korábbi kép - Fotó:OKK Fehérvár) A pünkösdi hétvégén ismét virágpompába öltözik a fehérvári Belváros. A virágkötõ mesterek ebben az esztendõben nyolc helyszínen alkotnak, a kompozíciókra idén is szavazhat a közönség. Megmutatja magát az utánpótlás is, a „Kisinasok versenyében” a benevezett diákcsapatok munkáját a Fõ utcán követhetik az érdeklõdõk. A megnyitón az I. FolKid Gyermek Népmûvészeti Fesztiválon résztvevõ együttesek adnak mûsort, a Mátyás király-emlékmûnél koncertek, családi programok várják a fehérváriakat június 7–10. között.

A Pünkösdi Virágálom rendezvénye évek óta szép hagyomány Székesfehérváron. Szemet gyönyörködtetõ virágcsodák készülnek a virágkötõ mestereknek köszönhetõen, díszbe öltöztetve a Belváros egy-egy helyszínét.

Június 7-én, pénteken a Városház téren lesz az ünnepélyes megnyitó: 17 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök köszöntõje után indul a Városháza bejáratától az elsõ körséta, amelynek résztvevõi lesznek a 19 órától a Városház téri színpadon fellépõ gyermekcsoportok is: az Alba Regia AMI Pulutyka mellett a török Bornova Gyermek Néptáncegyüttes, a lengyel Leszczyniacy Gyermek Néptáncegyüttes, a szerb Dren Kulturális és Mûvészeti Egyesület, a bolgár Chavdar és a kárpátaljai Viskrõl érkezõ Szivárvány Gyermek Táncegyüttes mutatkozik be. A csoportok az elsõ FolKid Nemzetközi Gyermek Népmûvészeti Fesztivál keretében lépnek fel Fehérváron. (Esõhelyszín: Mûvészetek Háza, III. Béla király tér 1.) A mûsor elõtt a Városház téri színpadon tartják meg a virágárverést is, amelynek bevétele a város egy civil szervezetét segíti.

A Fehérvári Programszervezõ Kft. 2019-ben is meghirdette a „Kisinasok versenyét”, amelyben az utánpótlás kap lehetõséget a bemutatkozásra: a meghívásos versenyre benevezett iskolák diákcsapatai szombaton a Fõ utcán alakítják ki a maguk tervezte összeállítást a látogatók szeme elõtt. Az elkészült mûvekre online, a Programszervezõ Kft. Facebook-oldalán lehet majd szavazni. A profik között is lesz közönségszavazás, a Belvárosban készülõ kompozíciókra papíron voksolhatnak a nézelõdõk, a szavazatokat a Városháza bejáratánál elhelyezett urnába dobhatják be hétfõn 15 óráig. 

Szombaton és vasárnap délután a családok a Szent István Király Múzeum épülete elõtt a Terembura egyesülettel pünkösdi virágkoszorúkat, koronákat készíthetnek, hétfõn pedig a Vándorjátszóház munkatársai várják õket, velük virágos karcképeket, ékszereket, kulcstartót készíthetnek az érdeklõdõk. Hétfõn egész napos galamb- és óriásnyúl-bemutató, állatsimogató is várja a látogatókat a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztõk Egyesülete Székesfehérvár közremûködésével. A színek kavalkádja témakörben készülõ, nyolc helyszínen látható virágkompozíciókat Kulcsárné Németh Mariann vezetésével tekinthetik meg a látogatók, szombaton és vasárnap a Mátyás király-emlékmûtõl 16 órakor indulnak a séták, amelyeken a Belvárossal is megismerkedhetnek.

A zeneszeretõket több koncert is várja majd a Mátyás király-emlékmûnél: szombaton 17 órakor kezdõdik a Corpus Rézfúvós Quintet mûsora, 19 órakor pedig a Noémo koncertje. Vasárnap négy órakor a Fiori Musicali együttes ad furulyakoncertet, majd 18 órától három zongorista boogie-woogie párbaját hallhatja a közönség a zongoristatalálkozón. Hétfõn 16 órakor a Melodika project koncertje következik, ezután lesz a közönségszavazás eredményhirdetése, végül fél hattól a Lóca együttes gyermekmûsora zárja a programsorozatot.

OKK Fehérvár

Megosztás