Székesfehérvári Királyi Napok, 2019. augusztus 9-20. - Ilyen programok várnak

2019-07-07 | Kulturális élet-Programok
(Fotó:OKK Fehérvár) Táncosok a világ négy égtája felõl, katona- és fúvós zenekarok a belvárosban, a hazai könnyûzenei élet legjobbjai a Zichy-színpadon, különleges fényjátékok, a Dunántúl népi hagyományai a tereken,

hamisítatlan középkori hangulat, hagyományõrzõk, királyi óriásbábok, függõleges mesék, lovagi torna és számos gyerekprogram, élõ óriás sakk a száz négyzetméteres sakktáblán, IV. Béla koronázása a Nemzeti Emlékhelyen – idén augusztusban is izgalmas, érdekes és látványos programokat kínál minden korosztálynak a Székesfehérvári Királyi Napok gazdag programsorozata augusztus 9–20. között.

Dr. Matuz János, a Fehérvári Programszervezõ Kft. mûvészeti intendánsa az ünnepnap köré szervezett eseménysorozat megnyitójáról elmondta, augusztus 9-én, pénteken 20.30 órakor a Városház téren lesz. Egy dramatikus történelmi játékot láthat majd a közönség, amelyben közremûködnek az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház és a Megadance Táncstúdió táncosai, az Avar Horda ütõsei, a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház színészei, valamint az esemény jelképének számító királyi óriásbábok.

A megnyitó résztvevõi találkozhatnak elõször az idén koronázandó király, IV. Béla és lánya, Szent Margit alakját ábrázoló figurákkal, amelyekkel már 21 tagúra bõvül az Árpád-házi uralkodókat bemutató bábcsalád. A programsorozatot Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nyitja meg. Másnap, augusztus 10-én 11 órától tudományos konferenciát rendeznek a Városházán Béla király, míg éltél… hû béke honolt címmel IV. Béla koráról. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében pedig 14 órakor nyílik kiállítás Hõsök, szentek, hódítók címmel. Ezen a napon nyitják ki ünnepélyes keretek között 10 órakor az Osszáriumot is: a királyi csontokat rejtõ kamra augusztus 20-ig naponta 9–20 óráig ingyenesen látogatható. (Az érdeklõdõk szakvezetéseken is részt vehetnek: augusztus 10-én a megnyitó után és 15 órakor; 11-én, vasárnap 15 órakor; 17-én, szombaton 15 és 18-án, vasárnap 15 órakor.)
 

Ebben az évben két alkalommal is fúvószene tölti meg a belvárost. Hámori János, a 30 éves születésnapját ünneplõ Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar karmestere a szombati sajtótájékoztatón elmondta, meghívásukra, augusztus 10-én, szombaton a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a dunaújvárosi Pentele Band és a Martonvásári Fúvószenekar érkezik a Fehérvári Fúvós fesztiválra, hogy a Fõ utcán és a Városház téren muzsikáljon. Ruff Tamás õrnagy, a Székesfehérvár Helyõrségi Zenekar karmestere ismertette a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Találkozó résztvevõit. Mint mondta,  augusztus 16-án a Veszprém Légierõ Zenekar, a Tata Helyõrségi Zenekar, a Budapest Helyõrségi Zenekar és a házigazda Székesfehérvár Helyõrségi Zenekar mutatkozik be térzenével, szakalaki bemutatókkal.
 

A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási szertartásjáték áll, amelynek idei, immár hetedik „epizódjában” a nézõk a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla koronázását láthatják augusztus 17-én, 18-án és 19-én. A látványos elõadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkezõ diák is közremûködik majd. A pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítõ IV. Béla az egyik legjelentõsebb az Árpád-ház uralkodói között. Az idei szertartásjáték az õ minden szempontból kiemelkedõ élettörténetét mutatja be a koronázás rítusába építve – mondta a darabról a rendezõ, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója. A darab alcíme, Az élet magja utal egyrészt a „második honalapító” király tevékenységére, másrészt emléket állít annak a ténynek is, hogy ez a család négy szentet is adott az egyháznak Szent Margit, Szent Kinga, valamint Boldog Jolán és Boldog Konstancia személyében. A színpad képe kisebb változtatásokkal a tavalyihoz hasonlít majd. A címszereplõt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Batu kánt Sághy Tamás, a narrátort pedig Mihályi Gyõzõ személyesíti meg.
 

Idén 24. alkalommal táncol a világ Fehérváron a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon. A négy égtáj felõl érkeznek a vendégegyüttesek: Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország csoportjai mutatják be hazájuk táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon és a mindig hangulatos folkesteken a Malom utcai Táncházban. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett még két hazai fellépõt, a Debreceni Hajdú Táncegyüttest és a Szinvavölgyi Néptáncmûhelyt láthatunk majd a rendezvényen, amelynek nyitó felvonulása augusztus 11-én 18 órakor indul, a gála pedig 19 órakor kezdõdik. A fesztivál elsõ napján a Mátyás király-emlékmûnél bemutatkozási lehetõséget kap több Fejér megyei tánccsoport is. A királyi játéktér, a gyermekjátszó és a hagyományos térzene mellett két koncert is várja az érdeklõdõket: a Góbé zenekar 13-án a Zichy-színpadon, a Besh o Drom pedig 14-én a Táncházban lép fel.

Információ és jegyvásárlás: www.kiralyinapok.hu
 

A Koronázási Ünnepi Játékok a középkorba repítenek augusztus 17–19-én: a belvárosban királylányok, lovagok jönnek-mennek, mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek. Számtalan foglalkozás, bábmûsor és koncert várja a gyerekeket a belváros több pontján is. Folytatódik a tavaly megismert Ágbogozó játék: információs táblák segítik a kutakodást, amelynek során Árpád-házi királyainkkal és az óriásbábokkal ismerkedhetnek meg közelebbrõl a kíváncsiak. A szervezõk ebben az évben is kínálnak újdonságot a látogatóknak: lovagi torna várja a bátor jelentkezõket. A 30 méter hosszú, fából épített akadálypályán korabeli öltözetben, pajzzsal, lándzsával, a kisebbeknek karddal kell végigküzdeniük magukat, hogy végül kinyíljon elõttük a várkapu.

A vitézi tusákon versenyezhetnek is egymással a bátrak, a napi idõfutamok legjobbjai esténként mérhetik össze ügyességüket: a legjobb és leggyorsabb lovag díszes lovagi kardot és pajzsot nyer jutalmul. Különleges élménynek ígérkezik a másik újdonság: a Városház téren Molnár Hajnalka légtornász-stúdiójának tehetséges növendékei játszanak el egy középkori történetet – stílszerûen ég és föld között. A függõleges mesék különös világba kalauzolják az érdeklõdõket, a nézõk olyan mesejátékot láthatnak, amelyre alig-alig lesz érvényes a gravitáció. Az elõadást minden nap háromszor lehet majd megnézni, az esti produkcióban a lebegés mellett fontos szerephez jut a tûz is.

Augusztusban ismét láthatják majd a nézõk az Emlékhelyek Napján nagy sikerrel bemutatott középkori élõ óriás sakk elõadást, amelyben a Tóparti Gimnázium és Mûvészeti Szakgimnázium 32+3 diákja a kort idézõ jelmezekben és fegyverekkel eleveníti fel a tatárjárás nagy ütközetét, a muhi csatát. A 100 négyzetméteres sakktáblát a Városház téren állítják fel, a körülötte felépített nézõtérrõl követhetik majd a látogatók a valódi játszma alapján készült elõadást. Az ötletgazda, a szövegíró és az elõadás rendezõje Matuz János, a Fehérvári Programszervezõ Kft. mûvészeti intendánsa, akit Fehérvári István, a Fejér Megyei Sakkszövetség fõtitkára és dr. Veszprémy István hadtörténész segített a munka során.
 

A Székesfehérvári Királyi Napok eseményeit minden évben végigkísérik a fények – így lesz idén is: a Városház téri megnyitót az Országalmánál zenével aláfestett, látványos fényshow zárja, majd a nézõk megtekinthetik a „második honalapítóként” is emlegetett IV. Béla életét és uralkodását megelevenítõ mozgó történelmi képregényt, amelyet a Fõ utcán a Ciszter templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épületére vetítenek a sorozat minden napjának estéjén sötétedéstõl. Az elmúlt évben különleges élménnyel ajándékozta meg a látogatókat a Székesfehérvári Járásbíróság épületén az a zenés mapping, amelyet idén is élvezhetünk: augusztus 9-én, 10-én és 11-én láthatja a közönség a 3D animációi és egyedi épületvetítései által világhírûvé lett Bordos László Zsolt munkáját. A tízperces mapping során a valódi tér és a virtuális 3D animáció keveredik, megmozdulnak, átrendezõdnek és átszínezõdnek a felületek, a nézõk garantáltan lenyûgözõ látvány részesei lesznek.

A programsorozat második felében, augusztus 17–19-én a Fõ utcán, a Virágórával szemközti ház homlokzatán különleges, 3D-s kirakós játék várja a látogatókat. Az épület felsõ részén látható 27 virtuális kockát tengelyük mentén el lehet forgatni. A kockák minden oldalán a valódi épület adott részlete szerepel – kicsit másképp, egy-egy építészeti stílus jegyeit magán viselõ „átiratban”. A játékosok feladata az lesz, hogy az általuk kiválasztott stílus összes elemét megtalálják és „kiforgassák”. Az interaktív fényjáték ötletgazdája és megvalósítója Falvay Miklós médiamûvész, akinek másik alkotását, a falfestõ játékot a Mátyás király emlékmûnél lehet kipróbálni.
 

Immár hagyományosan része a Székesfehérvári Királyi Napoknak a Népmûvészeti Fesztivál, amelyben idén Vas megye, a Rábaköz, a Sárköz, a Galga mente és a Balaton-felvidék tájegységeinek hagyományait, szokásait, gyermekjátékait, népi sportjátékait, viseleteit, dalait, táncait, meséit ismerhetik meg az érdeklõdõk. Öt táncegyüttes érkezik augusztus 20-án Székesfehérvárra, amelyek interaktív programjaik után a Mátyás király-emlékmû elõtti színpadon is bemutatkoznak. A Gencsapáti Hagyományõrzõ Néptáncegyüttes, az Énekes Lenke Hagyományõrzõ Egyesület (Vitnyéd), a Tördemic Néptáncegyüttes (Badacsonytördemic), a Veresegyházi Hagyományõrzõ Népi Együttes és a Bogár István Hagyományõrzõ Egyesület (Õcsény) fiatal és idõsebb tagjaival az Országalmánál, az Országzászló téren és a Szent István-emlékjelnél találkozhat majd a közönség.
 

Szent István napján a Fehérvári királyok menete páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az Árpád-házi óriásbáb-gyûjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes õket kísérõ néptáncosaival és a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. Az ünnepi szentmisét – a Bazilika felújítása miatt – a Szent Imre-templomban celebrálja Spányi Antal megyés püspök, az ünnepi közgyûlésen dr. Cser-Palkovics András adja át a város kitüntetéseit az arra érdemeseknek. A Zichy-színpadon a Táncra, magyar! címû összeállításban az idén 70 éves születésnapját ünneplõ Alba Regia Táncegyüttes tánc világnapi, hatalmas sikert aratott gálamûsorát láthatja a közönség: összesen 300 táncos, kicsi és nagy, idõs és fiatal lép színpadra 19 órakor.
 

A programsorozatból nem maradhatnak ki a könnyûzenei koncertek, a fellépõk között idén is hazai elõadók színe-java érkezik a királyi városba. Augusztus 10-én este a Budapest Bár várja a közönséget a Zichy-színpad elé, a tizenkét napos sorozat második felében, augusztus 16-án Füredi Nikolett, Kocsis Dénes, Serbán Attila és Simon Boglárka operett- és musicalslágereket énekel, a mûsorban Horváth Elemér és zenekara, valamint a produkció tánckara mûködik közre. Augusztus 17-én a sokak által kedvelt énekesnõ, Rúzsa Magdi lép színpadra, 18-án pedig a fehérvári kötõdésû Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös koncertje ígér garantáltan jó zenét.

OKK Fehérvár

Megosztás