Tizenegy bemutató a Vörösmarty Színház következõ évadának mûsorán

2019-05-28 | Kulturális élet-Programok
(Fotó:wikipedia) Játék a kastélyban, Rómeó és Júlia, Trianon, Mágnás Miska – csak ízelítõ a Vörösmarty Színház 2019/20-as évadának mûsorából.  Az új évadról a teátrum mûvészeti vezetõi: dr. Szikora János, Bagó Bertalan, Horváth Csaba és Hargitai Iván mellett Zsótér Sándor, Novák Eszter és Telihay Péter vendégrendezõk adtak tájékoztatást a tervekrõl.

„Immár 200 éve annak, hogy elindult Székesfehérváron, az országban az elsõk között, a magyar nyelvû színjátszás mecenatúrája. Petõfi Sándor fiatalságának és szemtelenségének köszönhetõen létrejött a Pelikán, amely otthonául szolgált sok éven át a fehérvári színészeknek.” – kezdte gondolatait az új évadot beharangozó sajtótájékoztatón a Vörösmarty Színház igazgatója, dr. Szikora János. Mint mondta, ahelyett, hogy régi tekintettel néznének az újra, ebben az évadban is inkább új tekintettel néznek majd a régire.
 

Az igazgató visszaemlékezett a Pelikán Színház fénykorára, amikor a világ elitje járt Fehérvárra játszani. Mint mondta, kezdettõl fogva tudta, hogy a Pelikán színpada sokkal többet érdemel, ezért is kezdték el az „Állítsuk helyre a Pelikánt” kezdeményezést, mely keretében már több mint négyszázan adakoztak. „A Pelikán egy hely, amelyet megnyitunk a jövõ felé, és a Pelikánfészekben teret nyitunk az új, alternatív színjátszásnak, beengedjük a Színmûvészeti Egyetem rendezõ szakos hallgatóit. Itt elsõként Novák Eszter rendezésében Joel Pommerat kortárs francia, Moliére-díjas drámaíró Az én kis hûtõkamrám Magyarországi õsbemutatóját láthatja a közönség. Ezt követi majd Telihay Péter rendezése, aki Hadar Galron izraeli drámaíró Megtisztulás – Mikve címû, humorral fûszerezett, megrendítõen szép történetét mutatja be.  A Pelikán Kamaraszínház utolsó bemutatója Zsótér Sándor rendezésében Werner Schwab Népirtás, avagy nem funkcionál a májam címû mûve lesz.” – tájékoztatott az igazgató.
 

A színház Pelikán néven új bérletet is indít, hogy a Kamaraszínháznak újra pezsgõ, színháztörténeti múltjához méltó rangot adjanak. Elhozzák továbbá Horváth Csaba rendezõ fizikai színház tagozatos osztályának vizsgaelõadásait azon nézõknek, akik nyitottak az újra, érdeklõdnek, és kíváncsiak a fiatalokra.
 

Vígjátékkal indul az évad a nagyszínpadon: a társulat elõször Molnár Ferenc Játék a kastélyban címû mûvét viszik színpadra. A mesemondó, virtuóz író szellemes komédiájában keveredik a valóság és a látszat, az igazság és a hazugság, valamint a színház és a való élet.
 

Ezt követi majd a Shakespeare-ciklus következõ darabja, a régen várt Rómeó és Júlia, amelyet Hargitai Iván visz színre. A darabhoz a társulat augusztus 31-tõl új taggal bõvül: az egyetemrõl frissen szerzõdik a városba Júlia szerepére Ladányi Júlia, Rómeó jelmezét pedig Kovács Tamás öltheti majd magára.
 

Az évad drámákkal folytatódik: Szabó Magda államalapítási drámáját, az Az a szép, fényes nap címû mûvet Bagó Bertalan, míg Sárosi István Trianon címû mûvének õsbemutatóját dr. Szikora János rendezi majd
 

A bemutatók sorát a megunhatatlan nagyoperett, a Mágnás Miska zárja majd. A „Cintányéros cudar világ”, a „Csiribiri kék dolmány” dallamai az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közremûködésével élõben csendülnek majd fel, míg a tánckar az Alba Regia Táncegyüttes soraiból kerül ki. A közismert történetet Horváth Csaba rendezi.
 

A Színház a nagyszínpadon bónuszelõadással is kedveskedik a nézõinek. Az Operaház 2019/2020-ra keresztény évadot hirdetett, ehhez egy érdekes koprodukcióval kapcsolódik a Vörösmarty Színház: II. János Pál pápáról kevesen tudják, hogy fiatal korában amatõr színjátszó volt, és kiváló színdarabokat is írt. Ezek közül Az aranymûves boltja igazi remekmû, amelyet számos országban bemutatták már. Házastársak párhuzamos monológjaiból áll össze a történet, amit a színház legkiválóbb mûvészei szólaltatnak meg, Gáspár Sándorral és Tóth Ildikóval az élen, dr. Szikora János rendezésében. A szöveges, prózai jeleneteket Penderecki-zenék kötik össze, az Operaház mûvészeinek tolmácsolásában. Az elõadás a prózai színház, az opera és az oratórium különleges keveréke lesz, amelyet a megújuló Operaház új játszóhelyén, az Eiffel-csarnokban mutatnak be elõször áprilisban, majd ezt követõen láthatja a fehérvári közönség.
 

A Kozák András Stúdióban Závada Pál a teátrum felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírû regényébõl, a Bûn és bûnhõdésbõl. Hargitai Iván rendezésének köszönhetõen a különleges elõadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
 

Kényelmesnek, komfortosnak tûnik az élet, az emberek csak beszélnek a válságról, a krízisrõl, de közben óriási sorok állnak a szupermarketekben. Furcsa folyamat zajlik, mindenki érzi, hogy ennek elõbb-utóbb vége szakad, de mindenki próbál magának kikaparni valamit, megszerezni azt, amit tud.” – mutatta be az évad 10. új darabját, Oleg és Vladimir Presnyakov darabját, a Csónak, avagy az özönvíz elõtt címû mûvet Bagó Bertalan rendezi.
 

Szintén a Kozák András Stúdióban mutatják be Murray Schisgal amerikai író és producer komikus vígjátékát, a Szerelem Ó! –t, amely 1965-ben debütált a New York-i Broadwayn. Hargitai Iván rendezésében három szereplõ különös sorsát ismerhetik meg a nézõk.

OKK Fehérvár

 

Megosztás