Az ápolókat ünnepelték Székesfehérváron

2019-02-18 | Magazin
(Fotó:OKK Fehérvár) Az ápolókról szól a kórház mai napja: délelõtt megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, majd a Magyar Ápolók Napja alkalmából ünnepség és szakmai szimpózium kezdõdött a Romhányi Auditóriumban.

Kossuth Zsuzsannának, az elsõ országos fõápolónõnek a szobrát koszorúzták meg ma délelõtt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház elõtti parkban, fejet hajtva az ápolás múltja elõtt, és felvállalva az elkötelezettséget az ápolás jelenéért és jövõjéért. A Magyar Ápolók Napja alkalmából tiszteletüket fejezték ki a megye és a város nevében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyûlés elnöke, Brájer Éva alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint az intézmény, az egészségügyi szolgáltatók és alapítványok képviselõi. Bognár Márta, a MÁE Fejér megyei elnöke Kossuth Zsuzsanna felvállalt hivatásának, életpályájának szellemi örökségérõl kifejezte: ápolónõ volt, tehetségét és egész életét az emberiség szolgálatába állította, az általa megvalósított ellátás megelõzte korát a szabadságharc sebesültjeinek ápolásában.

A koszorúzást követõen a Romhányi Auditóriumban ünnepséggel és tudományos szimpóziummal folytatódott a program. Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató köszöntõjében elmondta, hogy Kossuth Zsuzsanna missziójának országos elismerése a hazai ápolásügy elismerése is. Dr. Csernavölgyi István fõigazgató ünnepi beszédében az önzetlen, empátiát és szakmaiságot követelõ hivatás kapcsán hangsúlyozta a gyógyítói kollektívát jellemzõ egységet és mosolyt, ami a kórház megalakulása óta nem változott az intézmény falai között: „Bármennyit fejlesztünk, bármennyire úgy érzem magam egy kisebb mûtõben, mintha egy ûrhajóban ülnék, akármilyen csodafalakat emelünk, a lényeg ugyanaz: a beteg, a rászoruló ember, annak a lelke – azon kell segítenünk.”  A folyamatosan fejlõdõ intézményben évente több mint kétmillió gyógyító-beteg-találkozás lezajlik, így kell megõrizniük az elhivatottság, a hit megõrzését az ápolásban, tette hozzá. Az igazgató az ünnepségen a jövõrõl beszélt: a nemrégiben szervezett ápolási nyílt nap kapcsán a kórházba látogató fiatalok írásaiból idézett, amelyek örökérvényû értékeket fogalmaznak meg a betegekkel való törõdésrõl. A ma felelõssége – mondta – azoknak a körülményeknek a megteremtése, amelyek között a legmagasabb színvonalon végezhetik majd munkájukat a fiatalok, valamint a gyógyítói hitvallás, attitûd átadása.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Tapssal köszöntötték elsõként Szomor Andreát, a Sürgõsségi Osztály fõnõvérét, aki a holnapi országos rendezvényen miniszteri elismerõ kitüntetésben részesül. Az év ápolója címet 2019-ben Siák Gabriella, a Dialízisközpont dolgozója, az év asszisztense címet pedig Takáts Anikó, a Tüdõgondozó vezetõ asszisztense vehette át. Az ápolóközösség megítélése alapján tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Kozma Péter Tamás ortopéd fõorvost. A továbbiakban azokat köszöntötték, akik 1969-ben, ötven éve végeztek, és akiktõl az utódok a szakmát tanulták a kórházban: Pápai Imrénét, Frey Mártonnét, Gimesi Józsefnét, Lakosa Józsefnét, Manner Józsefnét, Barabás Mihálynét, Khaut Gyulánét és Kovács Zoltánnét. Az intézmény pályázatot írt ki „Miért választottam az egészségügyi pályát?” címmel; az elsõ három helyezett Földesné Ferenczi Tünde, Kállai Viktória és Orbán Csilla lettek.

OKK Fehérvár

Megosztás