Ismeri tevékenységét, céljait? - Székesfehérvári vadmadárkórház

2019-01-14 | Magazin
(fotó:Facebook/Vadmadárkórház, Székesfehérvár, Sukoró) A székesfehérvári vadmadárkórház célja a Magyarországon honos, az itt költõ madarak, valamint az ezen a területen áthaladó <span class="" mw-redirect"="">vándormadarak védelme és a sérült példányok gondozása, ellátása, gyógyítása, azt követõen pedig – ha lehetséges – a szabad természetbe való visszaengedése; az ezen tevékenységekkel kapcsolatos oktatás, nevelés és ismeretterjesztés; állat-, természet-, és környezetvédelem.

Alapítója és vezetõje Berkényi Tamás állatorvos.

Története, feladata

A vadmadárkórház története 1992-re nyúlik vissza. Az állatszeretõ emberek gyakran vittek sérült, beteg, az út szélén talált madarakat a székesfehérvári állatkórházba. A kórház akkori vezetõjének, Berkényi Tamásnak össze kellett egyeztetnie az üzleti alapon mûködõ állatkórház érdekeit a bevételt nem hozó, vadon élõ madarak gyógyításával. A megoldás egy önkéntesekkel, támogatásokból mûködõ vadmadármentõ kórház lett, melynek fõ támogatója a székesfehérvári állatkórház volt gyógyszereivel, mûtõjével.

Tevékenysége

A kórház mintegy 350 madarat lát el évente, a természetbe való visszaengedések aránya pedig 47%. Komoly feladattá vált a madarak rendszeres kezelése, ápolása és elhelyezése. A vadmadarak esetében sajnos komoly gond, hogy a betegek egy része gyógykezelésük sem engedhetõ szabadon, mert a gyógyulásuk után visszamaradó maradandó károsodások nem teszik lehetõvé számukra az önálló életet. Az ilyen madarak egész életükön át emberi gondoskodásra szorulnak. Ebben a HEROSZ Fejér megyei Állatotthona segített, ahol a mai napig mûködik a Vadmadárkórház rehabilitációs részlege. Élnek ott egerészölyvek, vércsék, szarkák, galambok, további kezelést már nem igénylõ, de szabadon nem engedhetõ, sokszor szaporodóképes madarak.

A kórház Madármentés – lélekmentés címû oktató programja keretében a város óvodáiban és iskoláiban tartanak foglalkozásokat, melynek során a gyermekek megtudják, mi a teendõ a különbözõ sérüléseket szenvedett madarakkal. 

A Vadmadárkórház további célja egy madárpark létrehozása, ahol lehetõség nyílik a szabad életre alkalmatlan madarak élethosszig való tartására, a veszélyeztetett fajok továbbtenyésztésére, a madarak bemutatására. 

Forrás:wikipedia

 

 

Megosztás