Ismerõs Székesfehérvár környékén? - Bemutatjuk a Nádasdy-kastélyt

2019-01-04 | Magazin
(forrás:wikipedia, fotó: Szvitek Péter - KATTINTSON A KÉPRE, NAGYÍTVA MÉG SZEBB !) Fejér megye rengeteg mûemlékkel, látnivalóval rendelkezik, köztük számos szép kastéllyal is. Állaguk, hasznosításuk, látogathatóságuk változó, de értéket képviselnek. Ezek közül mutatunk be néhányat. Íme a mostani:

A Nádasdy-kastély a Nádasdy család legfõbb lakhelye volt Nádasdladány szívében.

 

A kastély

 

A kastélyt és a hozzá tartozó 24 hektárnyi területû csodálatos parkot még a 18. században építtette a Nádasdy család.

 

A Nádasdy család õsei már a 14. században birtokolták a környéket.

 

A Schmidegg grófok 1736-ban szerezték meg a ladányi birtokot. Nádasdy Lipót 1851-ben Schmidegg Károlytól vette meg Sárladányt, amelynek nevét késõbb a család kérésére a hatóságok Nádasdladányra változtatták.

 

A 19. század közepén alakította ki birtokai új központját a Fejér megyei Sárladányban.

 

A családi legendárium szerint a Nádasdy-ak Angliából származnak, talán ezzel is magyarázható, hogy a kastélyt angol-gót stílusban építtették.

 

Az épület és a hozzá tartozó park a Sárrét mocsaras, lápos vidékének szélén lévõ sík területére épült, ahol szép idõben a távoli hegyek kéklõ kontúrja fogadja a látogatókat.

 

Lipót halála után a Nádasdy vagyont fia Ferenc örökölte a kastéllyal együtt.

 

A 18. században épült barokk kastélyt 1873-ban alakították át romantikus stílusban, Hübner Nándor székesfehérvári építész és Linchbauer István budapesti mûépítész tervei alapján.

 

Az épülethez még tornyot és egy kétszintes szárnyrészt is hozzáépítettek. A kastély fõbejárati homlokzatán a Nádasdy család festett címere található.

 

A legenda szerint IV. Béla magyar király a tatár elõl menekülve a nádasban bújt el.

 

Tartózkodási helyét csak a Nádasdy-ak ismerték, akik vadrécével etették. Állítólag innen a címerben a vadkacsa.

 

A kastély a mai formáját az angol tudor stílust kisebb átépítések után nyerte el.

 

Az épület berendezése akkoriban modernnek számított volt vízvezeték, gázvilágítás, telefon hálózat, padlófûtés és ami legérdekesebb a föld alatt síneken keresztül hozták az ételt a távoli konyhából.

 

A hagyományok õrzése, az õsök tisztelete, a vallásos családias szellem jellemezte a Nádasdy családot. Ezért az épületben nagy hangsúlyt kapott az Õsök csarnoka, ahol az elõdöknek a hazáért, és a közügyekért folytatott tevékenységét bizonyító dokumentumokat õrizték.

 

Az itt látható képgyûjtemény a Magyar Nemzeti Múzeum, a könyvek egy része pedig az Országos Széchényi Könyvtár és a keszthelyi Kastélymúzeum tulajdonában van. A csarnokot az õsök képmásai díszítették, ott tartották a családi összejöveteleket is.

 

Ma is láthatóak még gróf Nádasdy Ferenc és felesége Zichy Ilona arcképei, amelyek Barabás Miklós alkotásai.

 

 

 

 

 

 

Barabás Miklós: gróf Nádasdy Ferencné született gróf Zichy Ilona (Pozsony, 1849 – Agárd, 1873) egészalakos portréja  –  forrás:wikipedia

 

 

 

Õk ketten nagyon szerették egymást, ám a családi idillnek szörnyû tragédia vetett véget.

 

Harmadik gyermekük születése után Zichy Ilona 24 évesen meghalt.

 

A gróf soha többé nem házasodott meg ám életét tevékenyen töltötte, mint mecénás.

 

Irodalmi alapítványt hozott létre, õ létesítette a Stefánia Jacht Egyletet, és õ rendelte meg az elsõ vitorlás jachtot a Balatonra.

 

Az elõkelõen berendezett kastély termei között a könyvtár rendkívüli belsõépítészeti megoldásaival tûnik ki, amely Hauszmann Alajos tervei alapján épült.

 

Kazettás fa mennyezet, csavart oszlopok, a galérián kovácsoltvas mellvéd egészíti ki az elegáns polcrendszert.

 

A korszak legismertebb mesteremberei készítették a díszes kovácsolt vas csillárokat, a könyvtár galéria korlátját, a falburkolatokat, a könyvtárterem berendezését továbbá az Õsök csarnoka festett üvegablakait.

 

A kastély 1982-ben került az utolsó tulajdonos, a Honvédelmi Minisztérium birtokába. 19821994-ig az épület üresen állt.

 

Az épületet 1993-ban kiemelt mûemlékké nyilvánították.

 

 

 

 

 

A kastély felújított homlokzata- forrás:wikipedia, fotó:AZso

 

 

A kastélypark

 

 

A 24 hektáron elterülõ parkot még az 1860-as években alakította ki a Nádasdy család, Kálmán Jánosnak, a család kertészének közremûködésével.

 

A kastély mögötti park a kor divatja szerint megépített tájképi kert volt. A kert közepén kis tóval, a közepére épített fahídon át megközelíthetõ kis szigettel, mesterséges vízeséssel.

 

Azonban a park növényzetébõl sok elpusztult, valamint a kertben lévõ nyári szalon, üvegház, játszóház is és a kis tó is kiszáradt.

 

Az építés óta eltelt idõ sok megpróbáltatásának kitett park növényzetébõl azóta sok elpusztult, többek között a kertben lévõ nyári szalon, üvegház, játszóház is, és a tó is kiszáradt, ami a köréje telepített nedvességkedvelõ növényzet pusztulását vonta maga után.

 

A sok viszontagságot átvészelt megmaradt növényzet – mely között több száz éves famatuzsálemek is találhatók – azonban máig csodálatos látványt és élményt nyújt.

 

 

 

A kastély a levegõbõl, körülötte a parkkal   – forrás:wikipedia, fotó:Civertan

 

Fafajai között megtalálható a bükk (Fagus sylvatica), éger (Alnus), juhar (Acer), magas kõris (Fraxinus excelsior), platán (Platanus), lepényfa (Gleditsia tracanthos), ostorfa (Celtis), kocsányos tölgy (Quercus robur), fûzfafajok (Salix), a nyárfafajok (Populus) közül fekete nyár (Populus nigra) és fehér nyár, fekete dió (Juglans nigra), császárfa (Paulovnia tomentosa), valamint örökzöldek: virginiai boróka (Juniperus virginiana), andalúziai jegenyefenyõ (Abies pinsapo), európai vörösfenyõ (Larix decidua), tiszafa (Taxus baccata) és tuja (Thuja).   

forrás:wikipedia

 

 

 

Megosztás