Lakástûz Székesfehérváron

2019-04-05 | Magazin
Füstszagra ébredtek és a szellõzõbõl feltörõ füstre figyeltek fel a lakók április 5-én hajnalban egy székesfehérvári társasházban.

A Repülõtér úti épülethez a katasztrófavédelmi mûveleti szolgálat mellett három gépjármûfecskendõvel és a létraszerrel érkeztek a megyeszékhely hivatásos tûzoltói, akik a felderítéssel párhuzamosan megkezdték a háromszintes társasház kiürítését.

Az egyik földszinti lakás bejáratánál erõs füstszagot éreztek, ezért az ajtót betörték. A lakás sûrû fekete füsttel telítõdött. A hálószobában lévõ galériás ágy lambéria burkolata, és az alatta kialakított gardróbban ruhák és mûszaki cikkek égtek, lángolást ekkor már nem tapasztaltak.

A tûzoltók egy vízsugárral a még izzó részeket eloltották, és a felszivárgó füst miatt a társasház minden lakását átvizsgálták. A kigyulladt lakásban egy elpusztult kutyát találtak, gazdája nem tartózkodott otthon. Az épületbõl hetvenkét lakót kísértek ki a tûzoltók, a mentõk mindenkit megvizsgáltak, senki sem sérült meg. 

A hasonló tûzesetek minél gyorsabb észlelése, a sérülések és a nagyobb anyagi károk elkerülése érdekében javasolt a társasházi lakásokban is a lakóknak saját biztonságuk fokozása érdekében füstérzékelõt elhelyezniük, amely akár a szellõzõn át szivárgó füstöt is észlelve hangos sípolással figyelmeztet a veszélyre, jelzésével éjszaka az alvó embert is felébreszti, így adva nagyobb esélyt a menekülésre – tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tûzoltó fõhadnagy  Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivõ.

Megosztás