Négyszáznál több kisállatnak talált új otthont tavaly a HEROSZ

2019-02-22 | Magazin
(A kép illusztráció - OKK Fehérvár) Elkészült a HEROSZ Fehérvári Állatotthonának 2018. évi jelentése. A menhelyen tavaly több mint 400 kisállatot adtak örökbe, nagy hangsúlyt fektettek az ivartalanításra, a különféle rendezvényekre, az oktatásra és a szemléletformálásra. A támogatók megnyerése egyre nehezebb feladatot jelent, ugyanakkor többen továbbra is elkötelezetten segítik a HEROSZ küzdelmes munkáját – derült ki az összefoglalóból.

A tavalyi évben 301 kutyának és 143 cicának találtak új, szeretõ otthont a Fehérvári Állatotthonban. 45 vadon élõ állaton, fõként denevéreken és sünökön is segítettek, nagy részüket a gyógyulás után visszahelyezték a természetes élõhelyükre. Az idei volt az elsõ olyan év a menhely történetében, amikor több macskát fogadtak be, mint kutyát. Az ebeknél érezhetõ ugyan a kötelezõ chipezés hatása, ám jelentõsen visszaesett a chipezetten bekerült állatok száma.

A HEROSZ-nál nagy hangsúlyt fektetnek a felesleges szaporulat megelõzésére, tavaly 378 állatot ivartalanítottak, és több mint 40 egyéb, igen költséges, ám az állatok jóléte szempontjából elengedhetetlen beavatkozást is elvégeztek.

Két nyertes pályázatnak köszönhetõen fejleszteni tudják a számítógépes nyilvántartási rendszert, ami jelentõs idõmegtakarítást eredményez hosszú távon.  Több fejlesztés a támogatóknak köszönhetõen valósult meg. Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András is ellátogatott a menhelyre és személyes tapasztalatokat szerzett a mûködés problémáiról. A Közgyûlés decemberben 1 millió forint rendkívüli támogatást szavazott meg felújításra és ivartalanításra. Több önkormányzati képviselõ karácsony elõtt jelentõs pénzbeli és tárgyi adománnyal segítette az állatotthont.

A támogatók megnyerése egyre nehezebb, ugyanakkor vannak elkötelezett cégek és önkéntesek is. A vállalati önkéntesség keretében tavaly az IBM munkatársai két napot dolgoztak a HEROSZ-nál, de a támogatók között ott voltak az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és a Fehérvár Enthrones tagjai, a német önkéntesek és a németországi társ-menhelyek, Márfy Gabriella festõmûvész, a tûzoltók és számos hazai önkéntes segítõ. A németek segítségével újult meg a macskakarantén belsõ részlege és tetõ-hõszigetelése, készültek térköves járdák, az önkéntesek pedig betonoztak, ezt a munkát 2019-ben folytatják. Nagy öröm, hogy az öt éve mûködõ Támogatói Társaság tagsága háromszorosára nõtt, így emelkedett a segítségnyújtásuk mértéke is. Székesfehérváron egyre több adománygyûjtõ pontot szeretnének létrehozni, a már elkészült pontokat egy térképen megtalálják az érdeklõdõk. 

A HEROSZ tavaly is folytatta hagyományos rendezvényeit: volt húsvéti nyuszi simogató, nyílt nap, tappancs gyûjtögetés, Fehérvár Fényei figyelemfelhívó akció és Állatok Karácsonya. Rendkívül népszerû a családok körében a vasárnapi kutyaséta, melyhez rendszeresen nagyon sokan csatakoznak. Ugyancsak folytatódott a HEROSZ Gyermektagozatának szemléletformáló programja és a napközis tábor is. Több mint 6.000 ember fordult meg tavaly a menhelyen, melynek Facebook oldalát 8500-nál is többen követik.

OKK Fehérvár

Megosztás