Õ is Székesfehérvárról indult: Ihász-Kovács Éva

2019-03-03 | Magazin
(A kép forrása:wikipedia - alkotó: Lujza24) Sorozatunkban olyan Székesfehérváron született, vagy ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltõ emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, valami jelentõset alkottak nálunk:

Ihász-Kovács Éva (Székesfehérvár, 1930. június 8.Budapest, 2013. június 8.) költõ, író, esztéta.

Élete

Székesfehérváron született. Márai Sándor által zsûrizett versenyen. Márai Sándor fölismerte költõi vénáját, s két éven át Márai Sándorné felolvasónõje lett. Márai után Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége irodalmi pályázatán.

1970-tõl 1979-ig kultúrigazgatóként dolgozott Fodor András és Bornemisza Barnabás János által illusztrált Viszem tovább címû mûhöz Kassák Lajos özvegye adta az ún. „Kassák-ösztöndíjat”. Az elsõ verseskönyvét Petõfi-, majd Batsányi-Cserhát Mûvészkört.

Hetven antológiában és az ország szinte minden lapjában jelentek meg mûvei. Az 1978-ban kiadott Olasz Almanach (Magyar Orvosíró), a Nemzetközi lexikon, a Budapest I. II. III. nagylexikon (19971998) klasszikus költõnek nevezi. A „Nap Embere” címet kapta a Czigány György és Bartók Rádióban. Neve több lexikonban szerepelt, köztük az Olasz Almanachban, a MINSZK*-lexikonban, a Váci Mihály irodalmi lexikonban, a svájci Who Is Who nemzetközi lexikonban. Ösztöndíjas a Napút folyóiratban.

Díjai, mûvei, stb  ITT:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ih%C3%A1sz-Kov%C3%A1cs_%C3%89va

Megosztás