Óránként kigyullad egy lakás - füstérzékelõ riasztotta a lakókat Székesfehérváron

2019-01-29 | Magazin
(Fotó: Katasztrófavédelem) Még el sem telt a január, és már országosan hétszázötven lakástûzhöz riasztották a tûzoltókat. Huszonnégy eset áldozatot is követelt, csak az elmúlt hétvégén öt ember halt meg lakástûzben.

A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint januárban eddig átlagosan óránként keletkezett egy lakástûz Magyarországon. A legtöbb lakástûz egy-két négyzetméteres, azonban naponta három-négy otthon semmisül meg az emberi gondatlanságra visszavezethetõ tüzek miatt.  
 

A téli idõjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának. Az emberek több idõt töltenek otthon, többet fõznek, többet kell világítani, intenzíven kell fûteni. Január utolsó hétvégéjén öt ember vesztette életét lakástûzben. Székesfehérváron, a Havranek utcában egy családi ház szobájában keletkezett tûz. A tûzoltók egy embert kimentettek a füsttel telítõdött épületbõl, a másik lakót a kigyulladt szobában találták meg, õ a tûzben életét vesztette.

 

A halállal végzõdõ lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül idõs emberek. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élõ idõsebb szomszédjukra, ismerõsükre. Egy füstérzékelõ beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tûz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelõ.
 

Január közepén Székesfehérváron, egy öreghegyi családi házban a füstérzékelõnek köszönhetõen nem történt sérülés és nagyobb anyagi kár. A körülbelül kétszáz négyzetméteres épület pincéje gyulladt ki, kis területen berendezési tárgyak és elektromos gépek égtek. A családi házban tartózkodók és a szomszédok is a beépített füstérzékelõ riasztására figyeltek fel, ezután vették észre, hogy a pincébõl füst szivárgott. A szomszédok értesítették a tûzoltókat, a lakók megkezdték a tûz oltását. A lángokat a megyeszékhely hivatásos tûzoltói elfojtották, és egy propánbutángáz-palackot vittek ki az alagsorból.  
 

Egy jó minõségû, a lakásokba utólag is felszerelhetõ füstérzékelõ néhány ezer forintba kerül és a tûz keletkezésének legelején jelez. Az érzékelõ hangos sípolását meghallva – ahogyan a székesfehérvári esetnél is beigazolódott – még van idõ kimenekülni a lakásból, vagy az otthon lévõk akár még saját maguk is meg tudják fékezni a kezdeti lángokat anélkül, hogy testi épségüket kockáztatnák.  

 

A legtöbb lakástûz a fûtéssel, fõzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe.

Ezekre érdemes odafigyelni:
 

 • Azokban a háztartásokban, ahol fával fûtenek, ne legyen túl közel a tüzelõ a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz.
 •  
 • Ne fûtsenek háztartási hulladékkal! Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fûtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fûtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelõ tüzelõt használtak.
 •  
 • Ahol rendszeresen szeméttel fûtenek, ott elõbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményrõl másodpercek alatt átterjed a tûz a ház tetejére.
 •  
 • Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó, vagy halálos lakástûzhöz. Fekve, ágyban ne dohányozzanak, ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta.
 •  
 • A régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tûz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassuk felül egy villanyszerelõvel!
 •  
 • Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszínezõdött, el van deformálódva a hõmérséklettõl, ne használjuk és hívjunk villanyszerelõt!

Fentiekrõl Szabó-Bisztricz Anett tûzoltó fõhadnagy Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivõ tájékoztatott.Megosztás