Repülõs emlékmû maradványait találták meg útépítés közben Fehérváron

2019-06-26 | Magazin
(Fotó:OKK Fehérvár) Váratlan fordulatot vett a Vásárhelyi út felújítása. Múlt héten a földmunkálatok közben kerültek elõ a sóstói repülõkísérleti telep emlékmûvének maradványai. Az 1931-ben átadott talapzat és kõoszlop négy hõsi halált halt repülõnek állított emléket. A maradványok sorsáról késõbb születik döntés.

A város- és repüléstörténeti szempontból is fontos felfedezésrõl sajtótájékoztatón számoltak be a Vásárhelyi úton, a megtalálási hely közvetlen közelében.

Dr. Négyesi Lajos, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályvezetõje elmondta: 1931. december 3-án a sóstói repülõkísérleti telepen, a kápolnaszentelés után avatták fel a telep udvarán a hõs repülõsök emlékoszlopát. A talapzatból és oszlopból álló alkotáson négy katona – Vida Lajos, Vilhelm Károly, Rohla Miklós és Szabados Béla – neve, továbbá az Istennel a hazáért felirat szerepelt. Valószínûsíthetõ, hogy a sóstói repülõtér megszûnésével, az Ikarus gyár építésekor bontották el az emlékmûvet, a maradványokat a Vásárhelyi út szélén, az árokban helyezték el a munkások. A maradványok viszonylag jó állapotban kerültek elõ.

Fekete Zoltán, a Vásárhelyi út felújítását végzõ ÚTÉPPARK vállalkozásvezetõ mérnöke örömét fejezte ki, hogy megtalálták és a felszínre hozták a helytörténeti szempontból fontos maradványokat. Az Ikarus 1-es portája elõtt egy betonburkolatú autóbuszöböl készül a meglévõ, aszfaltozott burkolat helyén. A bontás során, körülbelül 60-70 centiméter mélyen találták meg a földdel befedett maradványokat.

Dr. Négyesi Lajos arról is beszélt, mindenképpen fontos lenne döntést hozni arról, hogy mi legyen az emlékmû sorsa. Figyelembe kell venni, hogy az 1931-bõl származó maradványok megfelelõ védettséget kapjanak. Az is szempont, hogy az 1940-es években további repülõs áldozatok voltak, tíz balesetet szenvedett pilótáról tudnak, akikrõl a korabeli sajtó beszámolt. Börgönd lehet az a hely, ahol a pilóták neveit megörökítõ emlékmû-másolatot felállíthatnák, és láthatóvá tennék a polgárok számára.

A maradványokat biztonságba helyezték, sorsukról késõbb születik döntés.

OKK Fehérvár

 

Megosztás