Székesfehérvár környéki kirándulóhelyek, látnivalók - Gárdonyi Géza Emlékház

2019-03-29 | Magazin
(forrás:wikipedia, fotó:Attila Terbócs) Többször elmondtuk már: Székesfehérvár környéke bõvelkedik látnivalókban, kirándulóhelyekben. most egy újabb következik a Velencei-tó környékérõl.

A Gárdonyi Géza Emlékház a Fejér megyei Gárdony agárdpusztai városrészében található, Gárdonyi Géza szülõházában berendezett múzeum.

 

 

 

 

Gárdonyi emléktáblája a szülõház falán- forrás:wikipedia, fotó:Attila Terbócs

 

 

 

 

Az egri Gárdonyi Géza Emlékmúzeum mellett az ország jelentõs Gárdonyi-emlékhelye.

 

Gárdonyi Géza – Ziegler Géza néven – 1863. augusztus 3-án született és nyolc hónapos koráig, 1864. április 24-éig élt az agárdpusztai Nádasdy-uradalomban.

 

Apja, Ziegler Sándor 1862 februárja óta dolgozott itt uradalmi gépészként.

 

Az épület hosszú gerincû, meszelt téglafalú, egykor nádfedelû, ma cseréptetõs cselédház.

 

A Nádasdyak eredetileg tanítóháznak szánták, ezért is épült vályog helyett téglából, de az író születésekor az uradalmi cselédség „arisztokráciája”, a mesteremberek – kõmûves, gépész, kovács – lakták az épületet.

 

Mindegyik család háromosztatú lakrész felett rendelkezett, a déli oldalon nyíló három ajtó egy-egy pitvarra szolgált, amelyet jobbról-balról egy-egy döngölt padlójú, búbos kemencés szoba zárt közre.

 

 

 

 

 

 

Gárdonyi egész alakos szobra- forrás:wikipedia, fotó:Attila Terbócs

 

 

 

A szobánkénti egy-egy ablakszemet szintén az épület déli oldalába vágták. Az uradalmi gépész Ziegleréké volt a középsõ lakrész, a leendõ író születésekor itt éltek szülei, apai nagyanyja és kétéves nõvére.

 

Az író halálát követõen vörösmárvány emléktábla került az épületre, az emlékházat pedig 1988-ban nyitották meg.

 

A ház egymásba nyitott szobáiban az író életének dokumentumaival, fényképeivel és emléktárgyaival ismerkedhet meg a látogató, illetve a falakon elhelyezett leírások hozzák közelebb Gárdonyi életét és munkásságát.

 

Az irodalomtörténeti érdekességû tárlat mellett egy korabeli bútorokkal és tárgyakkal berendezett paraszti konyhát is kialakítottak a szervezõk.

 

A múzeum idõszakosan, rendszerint a fõ idegenforgalmi szezonban látogatható.

 

Az író születésének százötvenedik évfordulóján, 2013 augusztusában avatták fel az író egész alakos ülõ szobrát, Kligl Sándor alkotását az emlékháznál.

 

 

 

 

 

 

 

A Szent Anna-kápolna- forrás:wikipedia, fotó:Attila Terbócs

 

 

 

2014. augusztus 2-án avatták fel a szülõház falán huszonkét Fejér megyei származású és kötõdésû magyar költõ és író emlékfalát.

 

Az emlékháztól mintegy 200 méterre északra, az út mellett található a római katolikus Szent Anna-kápolna, ahol az írót megkeresztelték.

 

Agárd központjában, a Balatoni út és a Petõfi Sándor utca keresztezõdésénél, egy parkban található Gárdonyi egyik mellszobra.    (forrás:wikipedia)

 

 

 

 

 

 

 

A Gárdonyi-mellszobor Gárdony központjában- forrás:wikipedia, fotó:Attila Terbócs

 

Megosztás