Székesfehérvár közelében: Kopaszhegy - Vármaradvány, ahol középkori zsilipet is találtak...

2019-05-07 | Magazin
(fotó:varbarat.hu) Térségünk sok mûemlékkel, látnivalóval rendelkezik, köztük több várral, várrommal, vármaradvánnyal. Egy körutazás keretében bemutatunk/bemutattunk néhányat, talán kedvet csinálunk alaposabb megismerésükhöz is. Most egy olyan következik, melynek már alig láthatóak maradványai:
Kincsesbánya és Fehérvárcsurgó határában, Kincsesbányától a Fehérvárcsurgói-víztároló gátjához vezetõ út mellett két középkori vár található.

A fehérvárcsurgói víztározó déli végét lezáró gát mellett a környezetébõl 70 méterre kiemelkedõ, 201 méter magas dolomitbércen található a rom.
 
A hegygerinc északi végén található a háromrészes erõdítés.
 
A vár teljes hossza 125-130 méter, szélessége 10-20 méter között mozog.
 
Északon és keleten meredek hegyoldal nyugaton közel függõleges sziklafal határolja, csak délrõl, a hegygerincen lehet könnyen megközelíteni, itt lehetett egykor a vár bejárata.
 
A három részt árkok választják el egymástól.
 
A déli és a középsõ rész között a dolomitba vágott kettõs egy 2 méter és egy 3 méter mély árok védi a központi területet.
 
A középsõ és az északi részt egy 4 méter mély árok választja el.
 
Északon és keleten 4-5 méter széles árok határolta, nyugaton a sziklafal megfelelõ védelmet nyújtott, délen pedig a bejárat lehetett.

A vár pontos funkciója nem tisztázott.
 
1967-ben az új gát építése elõtt Kralovánszky Alán vezette ásatás egy 90 méter hosszú, 30 méter széles, 10 méter magas földgátat és egy 70 méter hosszú, 4 méter széles és 4 méter magas öntött technikájú kõfalat határozott meg.
 
Megállapították, hogy a középkori Fehérvár vízellátását biztosította, és a zsilip védelmét a felette húzódó Kopaszhegyen látták el.
 
Régészeti feltárás nélkül nem tudjuk, hogy az erõdítést a gát védelmére emelték-e, vagy egy már korábban meglévõ erõdítés kapott új funkciót, és azt sem, hogy mikor használták. "         (forrás:varbarat.hu)
 
 
 
 
(fotó:varbarat.hu)

 

Megosztás