Szurikáta pár és kenguru is költözik a megújuló Börgöndpusztai Állatsimogatóba

2019-04-14 | Magazin
(Fotó:OKK Fehérvár) Ismét megnyitotta kapuit a látogatók elõtt a Börgöndpusztai Állatsimogató. A létesítmény eddig is rendkívül gazdag állatállománya egy szurikáta párral bõvül, a hím állatot már most, míg a párját a jövõ hét elejétõl láthatjuk, és hamarosan egy kenguru is érkezik. Az állatsimogató a hét minden napján 9 órától tart nyitva, a gyerekcsoportokat elõzetes bejelentkezés alapján fogadják.

A tulajdonos, Hajdu Sándor 2017 januárjában vette meg a területet, melyet jelentõs tõkebevonással gyakorlatilag megmentett az enyészettõl. A fejlesztésre korábban is folyamatosan törekedtek, azonban az egyesületi forma miatt a rendelkezésre álló források szûkösek voltak, végül a tulajdonosváltás oldotta meg a helyzetet.

A folyamatos beruházásoknak köszönhetõen a börgöndpusztai horgászparadicsomban és szabadidõparkban kulturált szálláshelyek, kemping, sütõ- és fõzõhelyek, illetve étterem szolgálja a kikapcsolódást. A létesítmény részeként mûködik a Börgöndpusztai – korábbi nevén Fertõzug – Állatsimogató, melynek összeállításánál igyekeztek minden igényt kielégíteni, hiszen háztáji és egzotikus állatokat egyaránt megismerhetnek a látogatók. A teljesség igénye nélkül vannak itt házi tyúk- és lúdfélék, kacsák, récék, pónilovak, vadászgörények, papagájok, de találunk lámát, kengurut, ormányos medvét, nagy marát,  mókust, térképmintás és szárazföldi teknõst, holland törpejuhot, törpe kecskét, kameruni bárányt, õzeket, nyuszikat, tengeri-, mangalica-, és törpemalacokat is. Az állatok jó része rendkívül szelíd, simogatható és szabadon mozog a park területén, így gyakorlatilag köztük sétálva szerezhetnek rendkívüli élményt az állatbarátok.

A létesítmény új tagokkal, szurikátákkal és kenguruval bõvül. A szurikáta pár 2017-es születésû hím egyede Nagymarosról néhány napja már megérkezett, a nõstényt a Pécsi Állatkertbõl hozzák a jövõ hét elején. Remény van arra, hogy szaporodni is fognak, újabb és újabb kölykökkel örvendeztetik meg a látogatókat. Ugyancsak a napokban hoznak egy nõstény benett kengurut, aki ráadásul vemhes, így itt születnek meg a kölykei – mondta el a mai szezonnyitón Hajdu Sándor tulajdonos.

Arról is szólt, hogy az állatsimogató területén egy homokos, zárt területen találják a látogatók a játszóteret, ahol vannak csúszdák, hinták és mászókák. A szelíd, lovagolható pónilovaknak köszönhetõen szeretnék beindítani a lovagoltatást és lovaskocsikázást is, hogy bemutassák a falu és környezetének élõvilágát, szépségeit, de lesznek nyári napközis táborok is. A horgászparadicsom látogatottsága a tavalyi évhez képest közel duplázódni látszik, és a szezon még csak most indul be igazán. Valószínûleg az átlagos helykihasználtság 70 százalék körüli lesz. A simogató látogatottsága a felújítási munkák elõtt is szépen fejlõdött évrõl évre, még a zárva tartó idõszak alatt is sokan érdeklõdtek.

A Fertõzug Állatsimogató létrehozása Péterfy Mihály nevéhez fûzõdik, azonban õ a körülmények alakulása miatt egy idõ után már nem folytatta a létesítmény üzemeltetését. Hajdu Sándorral egy nagyszerû személy érkezett Börgöndpusztára, õ meglátta létesítményben rejlõ értékeket és lehetõségeket – mondta a megnyitón Dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselõ. Kiemelte, hogy a felújítások, a bõvítések nemcsak a helyi közösségnek és Székesfehérvárnak, de a környezõ falvaknak is fontosak.

A Börgöndpusztai Állatsimogató hétfõtõl vasárnapig, a hét minden napján várja a látogatókat. 9 órakor nyitnak ki és körülbelül 18 órakor zárnak, azonban megbeszélés szerint alkalmazkodnak a látogatók igényeihez. Gyermekcsoportokat is fogadnak kedvezményes belépõjeggyel, elõzetes bejelentkezés alapján.

OKK Fehérvár

Megosztás