Tavaly több mint 600 madarat látott el a székesfehérvári Vadmadárkórház

2019-01-14 | Magazin
(fotó:wikipedia) Tavaly több mint hatszáz madarat gyógyítottak a székesfehérvári Vadmadárkórházban - mondta az intézmény vezetõje vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Berkényi Tamás állatorvos, a Vadmadárkórház alapítója – aki egy macskabagollyal a kezén érkezett a mûsorba – jelezte: csökkent a hozzájuk érkezõ fiókák száma, mert több szakmai szervezettel együtt próbálják arról meggyõzni az embereket, hogy egy egészséges fiókát nem kell feltétlenül behozni a kórházba. Ehelyett inkább a komolyabb, bonyolultabb mûtétekre helyezték a hangsúlyt.

    Közölte: fõ céljuk, hogy egy sérült madarat minél hamarabb visszajuttathassanak a természetbe. Hozzátette: nem csak madarakkal foglalkoznak, sokféle vadállat érkezik hozzájuk.

    Mint mondta, van egy programjuk, amely arról szól, hogy azokat a madarakat, amelyeket nem tudnak visszaengedni a természetbe maradandó sérülésük miatt, egyfajta közvetítõként használják a gyerekek szemléletformálásban, tanításában. Ennek része a környezeti nevelés is, de nemcsak arról beszélnek, hogy egy adott madár milyen sérülésekkel került be hozzájuk, hanem arról is, hogy annak a madárnak segítségre van szüksége, azt a madarat megmentik, tehát hogy általában is segíteni kell annak, aki rászorul.

    Berkényi Tamás szólt arról is, hogy az elmúlt években foglalkoztak Down-szindrómás gyerekekkel, velük közösen hoztak létre egy madaras oktatási programot. Tavaly pedig pszichés zavarokkal küzdõ gyerekekkel is elkezdtek foglalkozni, szintén a madarak segítségével.

-MTI-

Megosztás