Több százmilliós csalással, pénzmosással gyanúsítják õket

2019-06-14 | Magazin
(Fotó:police.hu) A Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói a Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival közösen hajtottak végre akciót.

Egy testvérpár 2016-ban és 2017-ben felkeresett egy székesfehérvári vállalkozót azzal, hogy hátrányos helyzetû és kisebbségekkel foglalkozó egyesület elnökeként, egy úgynevezett zöld üveggyár létesítésére irányuló pályázati támogatás elnyeréshez segítséget tud nyújtani. A két férfi harmadik társukkal közösen, aki egy minisztérium osztályvezetõjének adta ki magát, keresték fel a vállalkozót. Egy negyedik társuk segítségével hitették el a sértettel azt is, hogy a benyújtott pályázat sikeres volt és ezért különbözõ indokokkal, több alkalommal pénzt csaltak ki tõle.


A pályázati támogatással kapcsolatos információk azonban nem voltak igazak és az elkövetõk semmilyen pályázatot nem nyújtottak be semmilyen minisztérium felé, az átvett pénzösszegekért pedig semmilyen igazolható tevékenységet nem végeztek. A 42 éves székesfehérvári L. Krisztián és a 45 éves L. Ferenc társukkal a 48 éves tatabányai O. Mátyással, és a szintén székesfehérvári 43 éves K. Attilával, több mint 366 millió forint kárt okoztak a sértettnek.
 

A csalással szerzett pénzbõl ingatlant vásároltak hozzátartozójuknak illetve a sértett által átutalt pénzösszegeket ötödik társuk, a 28 éves tapolcai H. Csaba közbenjárásával készpénzben felvették és egymás között elosztották.

A Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói a Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival közösen 2019. június 12-én összehangolt akció keretében Székesfehérváron, Tatabányán és Tapolcán, összesen 5 helyszínen kutatást tartottak további bizonyítási eszközök felkutatása és a bûncselekménybõl származó vagyon elvonása érdekében.


Összességében 140.437.000 forintot és eurót, valamint közel 5.000.000 forint értékû aranyékszert, autót, és több nagy értékû festményt foglaltak le, valamint egy üzletrész zár alá vételét is elrendelték a nyomozók. A nyomozás során a Fejér megyei rendõrök két nagy értékû ingatlant is zár alá vettek Székesfehérváron és két luxusautót is lefoglaltak. A vagyon-visszaszerzés keretében eddig közel 200 millió forint került elvonásra az elkövetõktõl.

Az elkövetõkkel szemben a különösen nagy kárt okozó csalás bûntett és a különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bûntett miatt az eljárást a Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság folytatja le.

A Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság  közleménye

 

Megosztás