Tûzoltónapot rendeztek Székesfehérváron

2019-05-06 | Magazin
(Fotó: Katasztrófavédelem) Felvonulással és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak május 4-én, a Tûzoltók napján Székesfehérváron.

A székesfehérvári hivatásos tûzoltó-parancsnokság gépjármûfecskendõi, valamint a fehérvári, a pázmándi és a fehérvárcsurgói önkéntes tûzoltó egyesület jármûvei a Szent Flórián körúti laktanyából rendõrségi felvezetéssel a Berényi út – Széna tér – Rákóczi Ferenc utca útvonalon a Távírda utcához érkeztek, ahol a megemlékezésen résztvevõk a Kempelen téren koszorút helyeztek el a Szent Flórián-szobornál, majd a Várkörút-Mátyás király körút útvonalon továbbhaladva a Zichy ligethez érkeztek, ahol Havranek József, egykori városkapitány,, tûzoltóparancsnok emléke elõtt tisztelegtek.  
 

A megemlékezés után szerelési és tûzoltási bemutatóval várta az érdeklõdõket a székesfehérvári hivatásos tûzoltó-parancsnokság szombaton délelõtt.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részérõl Vizi Ignác tûzoltó ezredes, igazgatóhelyettes köszöntötte az érdeklõdõket, majd Benke Dávid Dénes tûzoltó alezredes, tûzoltóparancsnok és a szolgálatban lévõ „A” csoportos tûzoltók a magasból mentõ létraszerrel és egy gépjármûfecskendõvel szerelési bemutatót tartottak. A prevenció jegyében a Fejér Megyei Tûzmegelõzési Bizottság a szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek megelõzésének módjáról, a szén-monoxid-érzékelõk és a füstérzékelõk alkalmazásának jelentõségérõl tájékoztatta a látogatókat.

A Fehérvári Tûzoltó Egyesület látványos konyhai olajtûz bemutatóval hívta fel a figyelmet a lángra kapott étolaj helyes oltási módjára. Koppán Viktor Dávid, elnök hangsúlyozta, hogy az edényben meggyulladt zsiradékot egy fedõvel vagy serpenyõvel kell lefedni, majd el kell zárni a tûzhelyet. A felhevült, lángra kapott olajra, zsiradékra vizet önteni tilos, hiszen akkor egy robbanásszerû tûzgömb keletkezik, amely kiterjedt konyhatüzet és súlyos égési sérüléseket okozhat. 
 

A szertárban a tûzoltó gépjármûvek, felszerelések és védõeszközök mellett a mentõszolgálat közremûködésével egy mentõautó, valamint a rendõrség együttmûködésével két rendõrgépjármû várta az érdeklõdõket – tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tûzoltó fõhadnagy Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivõ.
 

Megosztás