Varkocs György várkapitány és Fehérvár török ostroma

2019-04-05 | Magazin
(fotó:egykor.hu) Sajnos nem válik elõdeink dicsõségére az 1543-as esztendõben szeptember eleje. Ekkor volt ugyanis Fehérvár török ostroma... Varkocs György vezette a védõsereget, a város polgárai pedig zárt kapukkal várták õket. A csata és a következmények:
A budai várban már két éve török pasa ült, amikor 1543-ban maga Szulejmán szultán vezette seregét Székesfehérvár alá, mely várat Varkocs György védett mintegy 5-6000 fõnyi sereggel. 
 
Hiába, mivel a város polgárai gazdag városukat védvén a visszavonuló védõcsapatok elõtt bezárták a vár kapuit, így Varkocs György és serege a Budai kapu hídja elõtt halt hõsi halált szeptember 3-án.
 
A török aztán megszegte a szabad elvonulásra vonatkozó ígéretét és leszámolt a magyarok lakta várossal.
 

 A török sereg 1543. augusztus 23-án érkezett a város határába.

 

A vár ostromát augusztus 28-án kezdték el; elsõként a Sziget és Ingovány külvárosok estek el.

 

A török szeptember 2-án a várat is ostrom alá vette; ekkor esett el a Budai külvárosban rekedt Varkocs György várkapitány, a Budai kapunál vívott küzdelemben.

 

A város magisztrátusa szeptember 3-án feladta a várat. Az egykori koronázó város török birtokba vételérõl Dzselálzáde Musztafa számolt be.

 

A vár védõi szabad elvonulást kaptak, velük együtt menekült a johannita konvent is.

 

Dalmady Sebestyén házfõnöknek sikerült szabad eltávozást kieszközölnie, ezzel a felbecsülhetetlen értékû hiteleshely iratai megmenekültek a pusztulástól.

 

A törökök késõbb megszegték ígéretüket, a város lakosságával kegyetlenül leszámoltak, a királysíroknak sem kegyelmeztek, Szapolyai János holttestét kidobták a királyi bazilikából, tetemét Szigethy Tamás városbíró a Szent Mihály templomban temettette el.                    (forrás: albaarchivum.hu)

 

 

 

Megosztás