Négy világcsúcstartó és nyolc világranglista-vezetõ jön Székesfehérvárra

2019-07-05 | Sport
Négy világcsúcstartó és nyolc világranglista-vezetõ jön többek között az idei, sorrendben 9. Gyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíjra, amelyet jövõ kedden rendeznek Székesfehérváron.

Deutsch Péter, a szervezõ bizottság elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón pazarnak nevezte a versenyen indulók névsorát, s emlékeztetett arra, hogy az eseményre már hatodszor kerül sor Székesfehérváron. Kiemelte azt is, hogy 1514 nap múlva, 2023 augusztusában kezdõdik majd az elsõ magyarországi szabadtéri atlétikai világbajnokság.

    Spiriev Attila versenyigazgató elmondta, hogy a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban sorra kerülõ eseményen öt földrész 43 országának 180 atlétája vesz részt, közülük 160-an indulnak el a 17 nemzetközi versenyszámban. Hozzátette: összesen 53-an vannak olyanok a mezõnyben, akik olimpiai vagy vb-érmet nyertek, igaz, közülük heten csak fedettpályán.

    "Az Európa-bajnoki dobogósok száma 26, s 32-en vannak olyanok, akik saját kontinensük bajnokai, s 11-en, akik a verseny csúcstartói" – jelentette ki a versenyigazgató.

    Spiriev Attila a rangos és népes mezõnybõl kiemelte Christian Colemant, a világ jelenlegi leggyorsabb emberét: a férfi 60 m világcsúcsát 6.34 mp-cel tartó amerikai sprintert, aki 100 m-en 9.81 mp-cel a világ idei legjobb eredményét tartja.

    "Coleman Fehérváron 200 m-en fog indulni, s szeretne megdönteni 19.85-ös egyéni csúcsát" – hívta fel a figyelmet a versenyigazgató, akinek tájékoztatása szerint a 200-as mezõnyben ott lesz még a szám 2017-es világ- és tavalyi Európa-bajnoka, a török Ramil Guliyev, valamint a riói olimpián bronzérmes kanadai Aaron Brown.

    Férfi 110 m gáton jelezte indulását a regnáló ötkarikás és világbajnok jamaicai Omar McCleod, akinek többek között a világ idei legjobb eredményét elérõ amerikai Grant Hollowayjel – Spiriev szerint az atlétika új nagy sztárjával – kell megküzdenie az elsõségért. Érdekesség, hogy Hollowaynek ez lesz az elsõ profi versenye. Ebbõl a számból hiányozni fog a sérült Baji Balázs.

    A záró versenyszámban, nõi 2000 méteren ismét rajthoz áll az etióp Genzebe Dibaba, a szám és az 1500 m világcsúcstartója, akinek célja, hogy a világ idei legjobbját fussa Fehérváron.

    Ami a magyarokat illeti, a nõi súlylökésben nehéz dolga lesz az olimpiai bronzérmes Márton Anitának, hiszen az IAAF-ranglista elsõ tíz helyezettje közül hatan jönnek el a Gyulai Memorialra.

    "Anita tavalyi sérülése után fedettpályán éremmel tért vissza, az elmúlt hetekben technikai problémák miatt gödörbe került, de remélem, hogy sikerül belõle kilábalnia" – fogalmazott Spririev.

    Férfi kalapácsvetésben az Eb-bronzérmes Halász Bence ellenfele lesz a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdek, az Eb-címvédõ Wojciech Nowicki, valamint a riói ötkarikás aranyérmes tadzsik Dilshod Nazarov.

    Nõi 100 m gáton elindul az idén a fedettpályás Eb-n országos csúccsal döntõbe jutott Kozák Luca – aki a fináléban sérülés miatt nem indult -, valamint a fedettpályás Eb-n ötödik Kerekes Gréta. Ott lesz a szám mezõnyében a világcsúcstartó, jelenlegi világranglista-vezetõ amerikai Kendra Harrison.

    Ezúttal távolugrásban szerepel a hétpróbázó Krizsán Xénia, akinek olyan sztárokkal szemben kell helytállnia, mint a tavalyi fedettpályás világbajnok szerb Ivana Spanovic, vagy a Rióban olimpiai aranyérmes amerikai Tianna Bartoletta.

    Spiriev bejelentett két lemondást is, nem jön a nõi kalapácsvetés legnagyobb alakja, a lengyel Anita Wlodarczyk, aki hátfájása miatt már Ostravában sem indult, valamint a nõi 400 gát olimpiai bajnoka, az amerikai Dalilah Muhammad aki megsérült, s emiatt az egész európai turnéjától visszalépett.

-MTI-

Megosztás